Februarska čitaonica 2022

Pozdrav naši dragi Autostoperi/ke! Nadam se da ste svi dobro i spremni za još jednu vožnju po galaksijama naše i strane fantastične li književnosti!

Završio se i januar i počeo nam februar, najkraći mesec u godini.

Po drevnim verovanjima, upravo se u februaru susreću zima i leto i između njih vodi borba ko će nadvladati.

Nekima od vas je sigurno poznat onaj američki običaj da posmatraju hoće li mrmot izaći iz svoje jazbine (kod nas je aktuelan medved) i na osnovu toga se procenjuje hoće li se zima završiti ili ne… a što je bilo polazište za kultni film „Dan mrmota“ koga vam iskreno preporučio.

Ove godine se simpatični glodavac vratio u jazbinu brzom brzinom, tako da na neko vreme još ostavite u ormaru zimske jakne i kapute.

Ipak, i pored zime koja će verovatno još da traje tu su i dalje knjige da nam svima dižu moral.

Za ovaj put smo vam pripremili jedan dobar izbor najnovijeg iz ponude fantastike – ima tu enciklopedija, klasika horora, naučne fantastike a nismo zaboravili ni naše mlađe i najmlađe Autostopere/ke.

Vežite se, udobno smestite pa da krenemo!

Kuća na granici“, Vilijam Houp Hodžson

Žir izdavaštvo“ nam donosi jedan od romana koji su definisali moderni horor. Reč je o romanu Vilijama Hopa Hodžsona, koji će hvaliti i Hauard Filips Lavkraft.

Ovaj roman je napisan početkom 20. veka, a prvi put objavljen 1908. Godine is a punim pravom se smatra jednim od ključnih dela savremenog horor žanra, i podžanra kosmičke strave.

Radnja se odvija se u Zapadnoj Irskoj 1877. oblasti poznatoj po floklornim pričama i sujeverju.

Dvojica prijatelja nailaze na ruševine kuće, a u njima dnevnik čiji je autor opisuje natprirodne strahote kojima je bio izložen.

Sa kakvim se sve užasima susreo pripovedač, saznaćete u ovom neospornom horor klasiku.

U oku imperije“, Nenad Šakota

U izdanju „Otvorene knjige“ stiže nam svemirska avantura Nenada Šakote, „U oku imperije“.

Odmetnica imperije Suneran, očajnički se trudi da preveze neprocenjivi tovar galaksijom, sve vreme praćena svojim bivšim saborcima koji žele da je se dočepaju.

Jedina njena nada su njene veštine brušene godinama borbi i pomoć jednog krijumčara.

Da li će uspeti u svojoj misiji, saznajte u ovoj napetoj knjizi.

Poplavljeni um“, Jovan Ristić

U izdanju beogradske Lagune objavljen je psihološki triler Poplavljeni um pisca, publiciste i prevodioca Jovana Ristića.

Roman je zasnovan na Ristićevoj noveli „HAARP i druge priče“ koja se 2014. godine našla u antologiji slipstrim proze „HAARP i druge priče o teorijama zavere“.

Poplavljeni um govori o problemu teorija zavera, pojavi koja se po pravilu vezuje uz teška, krizna vremena i razna socijalna previranja.

U eri interneta i društvenih mreža, manjka kredibilnih zvaničnih informacija i viška nepoverenja u zvanične izvore, teorije zavere poprimaju zastrašujući karakter kovitlaca dezinformacija i poluistina, stvarajući plodno tle za zloupotrebu i manipulaciju.    

Glavni junaci romana su četvoro Beograđana koji, reagujući na urgentni poziv sa jedne Fejsbuk stranice, kreću da potvrde postojanje HAARP-a, navodnog klimatskog oružja kojim Amerikanci i NATO razaraju Srbiju. Međutim, ovaj amatersko-rekreativni poduhvat, prevashodno motivisan bekstvom od sive svakodnevice, preobratiće se u dramu pod uticajem pridruženih učesnika i tinjajućih problema iz prošlosti samih protagonista.

Hoće li se njih četvoro iskobeljati iz mreže laži i neistina i saznati istinu, saznaćete među stranicama ovog romana.

Veštac – enciklopedija“, Alen T. Pisegir

Čarobna knjiga je objavila prevod ilustrovanog izdanja Veštac – Enciklopedija: Ilustrovan i dešifrovan univerzum Andžeja Sapkovskog. Knjigu je priredio francuski tvorac stonih i video-igara, T. Pisinger, u želji da njome opiše i poveže u jednu celinu ličnosti, stvorenja i univerzum koji je stvorio Andžej Sapkovski.

Knjiga je namenjena čitaocima romana, gejmerima i gledaocima Netfliksove serije kako bi se bliže upoznali sa originalnim Veščevim univerzumom i može se smatrati svojevrsnim vodičem kroz složenu kosmogoniju Sapkovskog, prožetu magijom, mitologijom, verovanjima i diplomatijom.

Za one od vas koji ste tek počeli da se upoznajete sa Geraltom, bez brige – enciklopedija je tako urađena da spojlera maltene i nema, dok će fanovi moći da prodube svoje znanje o likovima i mestima.

Jan Bibijan na Mesecu“, Elin Pelin

Nismo zaboravili ni mlađe saputnike.

Ova knjiga je nastavak pustolovina u svemiru mladog Jana Babijena, čije avanture su počele sa knjigom koju smo vam predstavili prošli put.

Petnaestogodišnji Jan Bibijan se u međuvremenu promenio.

Postao je uzoran momak: uči francuski jezik i proučava rad motora, studira ineženjerstvo da bi nakon nekoliko godina izumeo novu vrstu leteće mašine.

Mašini daje ime „Munja“ i njome ispunjava svoj davnašnji san: odlazi na Mesec sa svojim drugom Blatkom.

Na Mesecu upoznaje neobične stanovnike koji žive u četiri neprijateljska carstva.

Kako će se dalje odvijati njegove avanture, naši čitaoci će otkriti u ovoj knjizi.

Sarita buntovnica želi da postane astronaut“, Lucija Vicente

Konačno smo spremili nešto i za naše najmlađe saputnike.

U izdanju „Čigoja štampe“ stiže nam knjiga Lucije Vicente o avanturama devojčice Sarite.

Sarita je veoma radoznala i odlučna devojčica koja voli da otkriva nove stvari.

Ona jednostavno ne voli da joj se govori šta devojčice mogu a šta ne.
Jednog dana u školi pričalo se o tome šta ko želi da bude kad poraste, i Sarita, koja je već želela da bude pastir i prodavac sladoleda, lekar i arheolog, konačno je odlučila da zaista želi da bude astronaut. Ali ne slažu se svi da je to moguće…
Može li Sarita biti astronaut i ostvariti svoje snove?

To možete saznati prateći njene uzbudljive avanture u ovoj knjizi.

Dođosmo i do kraja našeg februarskog druženje.

Vidimo se u martu, a do tad čitajte, maštajte i provedite u najboljem raspoloženju ovaj najkraći mesec!

About Author