Firentinski dublet – Sfumato

Uh, kakva knjiga! Kakvo putovanje u kraj 19. veka. Dobrodošli u 1889. godinu, među beogradske sokake i mehane. Svi mi znamo ko je Milovan Glišić ili kralj Milan Obrenović, Laza Lazarević, Tasa Milenković, a još bolje smo upoznati sa Savom Savanovićem ili Trbosekom. Sve ove likove koje sam navela, srećemo u ovoj fantastičnoj knjizi koja nosi naziv Firentiski dublet, autora Gorana Skrobonje i Ivana Nešića.

Ova dva čoveka su odradila jedan bogovski posao. Verno su predstavili vreme u kojem je vladao kralj Milan Obrenović, vreme u kojem su pisali Glišić, Lazarević i mnogi drugi naši poznati pisci sa kraja 19 veka. Jedno da bude jasno: pričamo o godini kada Beograd nije bio glavni grad, doduše ne kao danas, ali 10 godina kasnije, postaje prestonica intelektualaca i elite! Od 1900. godine u Beogradu se otvaraju institucije, kritika dobija na značaju, na scenu stupaju najznačajniji kritičari naše književnosti, pokreće se srpski književni glasnik, i tako dalje, no da se mi vratimo na temu.

Gospodin Skrobonja i gospodin Nešić nam na 271 stranici predstavljaju drugu stranu slavnog pisca Milovana Glišića. Da, da to je onaj Glišić koji je napisao Glavu šećera, kao mnoge druge pripovetke, međutim, u ovoj knjizi Glišić ima ulogu pisca-detektiva.

London te godine, dakle, 1889. godine, ponovo drhti od straha: Trbosekova ubistva su se nastavila, a Skotland jard ne uspeva da pronađe krvoločnog počinioca. Pomoć može da ponudi samo jedan čovek: Milovan Glišić! U knjizi imamo dosta delova koja pokazuju uticaj Dostojevskog ili čak Tolstoja. Autori su fantastično ušli u Glišićev mozak, ne samo njegov, već i svih likova koje se pominju, tako su realistično predstavili razvoj toka misli. Mislim, da, tu ima i uticaja Agate Kristi (ona scena u Orijent ekspresu), a takođe je prisutan i novinarski stil (vest o abdiciranju kralja Milana ili izveštaji policije sa mesta zločina).

Prisutni su elementi trilera, kao i fantastike i, naravno, misterije. Knjiga se sastoji od deset poglavlja koja su naslovljena. Nećete se smoriti dok zajedno sa Glišićem i Mijatovićem u Londonu u Skotland jardu otkrivate ko je počinio monstruozne zločine. E, da! London je tako dobro opisan, kao da su sami autori bili u njemu. Šetaćete kroz ulice Londona, a Mijatović će vam biti vodič, a najviše vremena provodićete u Metropolitan policijskoj stanci!

Vreme se u poglavljima prepliće, tako da nas autori upoznaju i sa 1874. godinom, kada je u Srbiji ubijao Sava Savanović, poznat po narodnim verovanjima kao vampir sa vodenice, a on je lik u Glišićevoj pripoveci Posle dvanaest godina. U ovakvim delovima poglavlja, možemo upoznati beogradske pašaluke i sokake, kao i kafanu Dardaneli u kojoj su se sastajali Glišić, Lazarević i Milenković, kao i mnogi drugi poznati književnici, poslovođe. Tada su se u kafanama, uz dobru rakiju, sklapali poslovni ugovori, rađale se ideje, kao i zavere. Toliko verno opisuju kako je izgledao Beograd u to vreme, da dobijamo utisak da su autori zaista rođeni u to vreme.

Dok čitamo knjigu, uočavamo odlično poznavanje istorije, kao i života likova Tase Milenkovića ili Čedomilja Mijatovića ili Džeka Trboseka. Scene su tako upečatljivo prikazane da dobijate utisak kao da gledate film, a ne da čitate knjigu, prosto fascinantno.

Jedna od najomiljenijih mi je scena je scena u Orijent ekspresu, gde se zajedno sa Glišićem susrećemo ni manje-ni više nego sa Bremom Stokerom i njegovom suprugom! Oh, da! To je isti onaj Stoker koji je napisao Drakulu.

Nije poenta ovog teksta da vam sve otkrijem, mada, možda sam malo preterala? U svakom slučaju, uzmite knjigu i pročitajte, garantujem da će vam se svideti. I još nešto: odmah kupite Kjaroskuro, drugi deo Firentinskog dubleta. Ove knjige mogu da se zasebno čitaju, ali potpuni utisak se dobija kada se prvo pročita Sfumato, pa zatim Kjaroskuro. Ja bih ove knjige uvela i u školske lektire ili bih čak preporučila deci da je pročitaju, pre nego što krenemo da radimo Milovana Glišića ili Lazu Lazarevića, jer mislim da će ih zainteresovati likovi, kao i to da će ih podstaći da ih čitaju. Knjige možete kupiti u svim većim knjižarama širom Srbije.

About Author