Oktobarska čitaonica puna mitologije i frekvencija

Dooobaaaar dan naši dragi, Autostoperi/ke! Ponovo se srećemo na istom mestu, u uobičajeno vreme i sledi nam luda vožnja po zvezdanim prostranstvima srpske fantastike.

Vežite se, pa da krenemo!

Ah, da, umalo da zaboravim.

Pre nego što krenemo u novu vožnju, moramo da nagradimo najkreativniji odgovor na pitanje od prošlog puta – kada i zašto ste počeli da se zanimate za fantastiku?

Stigli su nam mnogi odgovori a redakcija je odabrala da daruje odgovor Milana Kovačevića.

Milan nam je opisao svoj razvojni put u fantastičnog Autostopera – od avanturističkih romana koje mu je čitala baka, narodnih priča, kvalitetnog televizijskog programa koji je gledao pa do uticaja lokalne bibliotekarke koja ga je usmerila u pravcu fantastike svojim sugestijama, a naročito time što mu je preporučila Tolkinova dela. Iako je Milan, kako sam kaže, iz malog mesta, dobra literatura je uspela da pronađe svoj put… naravno, uz malu pomoć pomenute bibliotekarke (ovom prilikom želimo da pozdravimo i sve vas koji nas čitate a radite u bibliotekama, vi ste neopevani heroji i fantastike i književnosti u celini).

Čestitamo Milanu, koji će od nas dobiti na poklon jednu od knjiga koje smo objavili.

A sad, da konačno krenemo ako ste se svi vezali!

Došao nam je oktobar, a na njegovom kraju stiže i svim ljubiteljima fantastike omiljeni praznik – Noć veštica. Običaj je da se u Engleskoj i Irskoj, uz kamin, pričaju priče o duhovima, često i nešto što su okupljeni sami doživeli. U toku života, nekoliko puta sam se susreo sa nečim što bih mogao da nazovem natprirodnim ali jedan događaj mi je ostao u posebnom sećanju i do dan danas nisam siguran šta sam video. Naime, vraćao sam se kući jedne mračne noći, pred sam početak zime. Noćni autobus me je ostavio podaleko od kuće i trebalo je da pređem dobar komad puta do stana. Deo puta vodio je pored parka, koji je u to vreme bio mračan i ne baš prijatno mesto za šetnju u kasnu noć. Nije bilo nikog u blizini i obradovao sam se kad sam na obližnoj stanici video na zidu senku… za koju sam pretpostavljao da je baca čovek koji čeka autobus.

Međutim, na moj užas video sam da senku ništa ne baca več da ona stoji samostalno. Bila je tu možda čitavih desetak sekundi pre nego što se… rasplinula a ja potom oborio rekord u šprintanju (da je tu bio Husein Bolt mislim da bih i njega prestigao). Do tog trenutka sam bio skeptičan u mogućnost da nešto zaista i postoji ali sam sebi tada postavio neka pitanja.

Da li i vi imate sličan doživljaj koji bi nam ispričali?

Kao i prošli put, pošaljite ih na našu mejl adresu a najbolji odgovor ćemo nagraditi.

A sad, da vidimo šta smo vam spremili za ovaj put za čitanje.

,,Rečnik slovenske mitologije“ (priče i legende), Tamara Lujak

 

U izdanju beogradske ,,Lagune“ stiže nam jos jedna knjiga o slovenskoj mitologiji autorke Tamare Lujak.

Kao i „Rečnih srpskih mitoloških bića“ i ova knjiga pokušava da modernom čitaocu ,u formi rečnika, približi fantastičan svet mitologije naših predaka, bogat arhetipskim slikama i podsticajnim legendama, koje bude maštu i podstiče na dalja istraživanja.

Ova knjiga, ilustrovana od strane talentovane ilustratorke Marice Kicušić, namenjena je kako deci tako i svima onima koji žele da više saznaju o našoj drevnoj mitologiji.

 

 

 

 

,,Zlatno runo“ (Komplet), Borislav Pekić

 

Magnum opus velikog srpskog pisca Borislava Pekića, saga o sudbini cincarske porodice Njegovan, dolazi nam objedinjena u jednom kompletu, u izdanju beogradske ,,Lagune“. Ova moderna saga, prati sudbinu Njegovana od antičkih vremena pa do drugog svetskog rata, mešajući živote običnih ljudi sa mitskim odlaskom Argonauta u potragu za arhetipskim zlatnim runom. Ako nista ranije čitali Pekića, uplovite zajedno sa njegovim junacima u mitsku potragu kroz vreme i prostor, koju je smestio u sedam delova knjige koji mnogi smatraju klasikom srpske književnosti.

 

 

 

 

Frekvencija, Miloš Lenhart

 

U izdanju Otvorene knjige, stiže nam roman ,,Frekvencija“, Miloša Lenharta. Smeštena u blisku budućnost, radnja romana odigrava se 2028. godine u Srbiji, gde se bez razmišljanja o mogućim posledicama, većinski izglasava uvođenje ambicioznog programa za unapređenje savremenog čoveka.

Nadovezujući se na tradiciju futurističke distopije, ovaj naučnofantastični triler sa elemntima horora elementima spaja suptilne refleksije o pravoj prirodi čoveka i božjoj promisli sa sugestivnim političkim komentarom. Tako, na mnogo načina aktuelan, narativ romana dinamično smenjuje više različitih perspektiva i ukršta sudbine naizgled nasumičnih pojedinaca. Povezani samo ličnim imenom, junaci će se suočiti sa nizom neverovatnih avantura, oživljenih gotovo filmskim rešenjima i izuzetnim osećajem za ritam pripovednog toka, kao i specifičnom atmosferom. Naročitoj magiji čitalačkog iskustva doprinosi doživljaj prostora-borba za opstanak se odvija pod vedrim nebom Beograda, dok se jedina nada za spas nalazi na vrhu Avalskog tornja.

 

 

,,Dan šesti“, Rastko Petrović

U izdanju ,,Vulkana“ stiže nam još jedan neosporni klasik srpske književnosti.

Jedan od najoriginalnijih predstavnika srpske avangarde, pesnik i esteta, Rastko Petrović je uspeo da napiše jedan od najznačajnijih romana srpske književnosti. Prelazak preko Albanije, za glavnog junaka, Stevana Papa – Katića, pretvara se u prelazak preko mračne zemlje smrti, u kojoj se borba vodi ne samo protiv sila jačlih od života već i protiv najmračnijih poriva podsvesti, a život svakog pojedinca postaje mitski šesti dan stvaranja čoveka iz bezoblične mase zemlje.

,,Dan šesti“ je zasigurno jedna od onih knjiga koje se ne daju lako zaboraviti pošto autor silazi duboko u mrak da bi nam saopštio neke istine.

To bi bilo sve za ovaj put.

Nadam se da ćemo se videti i sledeći mesec na istom mestu. Uživajte u Miholjskom letu, pogledajte neki dobar horor za Noć veštica pa se vidimo!

P.S Ne zaboravite da nam pošaljete vašu strašnu priču.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *