Francuski SF pisci teoretičari odbrane

Možemo da se ne slažemo sa Emanuel Makronom koliko god hoćemo, da ga prozivamo za razne političko-životne stvari, ali u jednom moramo mu odati počast. Onoliko koliko možemo jer na jedan način to se tiče i nas fantastičara! BBC na srpskom jutros javlja da je Makron dozvolio vojsci da formira „crveni tim“. Taj tim biće sastavljen od – pazite sad, ni manje ni više nego od pisaca naučne fantastike! Francuzi vide značaj ne samo fantastike već i naučne fantastike.

Taj „crveni tim“ biće zadužen za smišljanje (osmišljavanje) mogućih i potencijalnih bezbjedonosnih prijetnji. Vlada i vojska žele scenarije kojih se ne bi mogli dosjetiti njihovi stratezi. Dakle, vlada i vojska hoće maštu. Jer mašta u biti pokreće svijet. Neko se negdje dosjetio (izmaštao) da pokori svijet, onda je osmislio (izmislio) kako da pokori svijet. Onda ga je i pokorio. Sve do onog trenutka kada se pokoreni nisu dosjetili (izmislili) kako da se oslobode. Rat je u zbilji jedna teška fantastika, koja se pobjeđuje fantastikom.

Tradicionalni vojni strateg ne vidi dalje od onoga naučenog i doživljenog. On je ograničen dozvoljenim i tradicionalnim. Crveni tim od četvoro ili petoro pisaca naučne fantastike je inovativan i kako se čini prijeko potreban. (Ali za koga?) Pod okriljem naučne fantastike pokušaće da zamisle kako bi terorističke grupe ili druge države mogle da koriste naprednu tehnologiju. I to će dostaviti svojoj vladi. Dok se mi (i teritorijalno i na ovom sajtu) još uvijek raspravljamo o glavnom toku književnosti i položaju fantastike, Francuzi su preuzeli stvari u svoje ruke. Pardon, prepustili su stvari u pera svojih pisaca. Ovaj potez prvobitno (a da je zaista poznato široj javnosti) napravile su SAD, i to nakon terorističkog napada 11, septembra. Oni su tada izjavili da su bili žrtve nedostatka imaginacije. Tada su pozvali naučnofantastičare na savjetovanje.

Mada, moram priznati da i mi imamo sa nečim da se pohvalimo. Nenad Jevtić kod nas radi na romanima koji se žanrovski određuju kao vojna fantastika. Ono što sad u ovom trenutku možemo reći o tome jeste da je to na jedan način ozbiljan rad na proboju vojne fantastike kod nas. Naravno, možemo reći inovativno, ali i nije tako. U svijetu taj žanr uveliko je popularan i rado čitan. Možda su Francuzi bez od tih romana preuzeli ideju da uposle sf pisce? Pisac-vojnik? Da, možda njegov roman neće završiti kao dio vladine strategije za odbranu i unapređenje odbrane ali, možda i hoće?

Ono što smo do sad pričali i čitali o fantastici užurbano se mijenja. Pogotovo kada je riječ o naučnoj fantastici. Spekulativna fantastika koja se oslanja na nauku i tehniku, koja za temu ima mašine i uređaje, pravi korak dalje unapređujući svoj sistem. Fantastika je žanr u nastanku, spekulativna fikcija takođe. Na nama je da čitamo i pišemo o njoj, i da budemo otvoreni za sve mogućnosti žanra jer prvi čovjek je otišao na Mjesec upravo kroz tekst naučne fantastike.

Na kraju mogu samo reći, fantastika je odavno gurnula mejnstrim sa trona.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author