I lice sveta bi promenjeno

ŽANR: mitološki/ratni/istorijski

ORIGINALNI NAZIV: Xerxes: The Fall of the House of Darius and the Rise of Alexander

IZDAVAČI ZA REGION: Makondo i Beli put

AUTOR: Frenk Miler

KOLORISTA: Aleks Sinkler

ZEMLJA: SAD

GODINA IZDAVANJA: 2018.
OCENA:

 

Ovo izdanje Makondo objavljuje u saradnji sa Belim putem. Što je nekako i logično sa obzirom da je Beli put izdao prvi deo Milerove epopeje 300. Jako mi je drago što ipak još uvek egzistiraju kao izdavač. To je kuća od enormnog značaja za strip u Srbiji, prvi su nam pokazali stripove koji nisu kiosk izdanja. Možda su to pokušali u nevreme i prerano, ali su prvi pokušali. Već neko duže vreme ih nema na sceni i nadam se da ovo znači da su se vratili i da su opet na našoj ratnoj stazi u borbi za strip. Ima i simbolike u tome što je to ovo izdanje gde Aleksandar menja lice sveta spaljujući  persijsko carstvo i ubijajući vladara celog sveta.

Kserksa – persijski car vladar Persije od 486. do 465. p. n. e.. Za razliku od svojih prethodnika nije pokazivao empatiju i trpeljivost za druge kulture i konfesije, pa je time onemoćao carstvo. Posle antagonizma sa Grcima dolazi era u kojoj njegova država prestaje biti dominantna svetska sila. Sin Darija Velikog i Atose, kćerke Kira Velikog, postao je kralj 485. p. n. e. Nakon gušenja pobune u Egiptu postavlja svog brata kao satrapa i time zavodi tamo brutalnu vladavinu. Iz Vavilona odnosi zlatnu statuu Marduka, i topi je. Od tog momenta postaje kralj svih zemalja. Darije je ostavio svom sinu zadatak kažnjavanja Atinjana za njihovo učešće u Jonskom ustanku i pobedi na Maratonu. U proleće 480. p. n. e. kreće iz Sarda. Pobeđuje, Grčka flota je potučena kod Artemizija, Termopilski klanac je pao i pored otpora Spartanaca, Atina je osvojena i razorena, a Sparta je svedena na zadnju liniju odbrane. U pomorskoj bici kad Salamine, Grci pobeđuju, pa se Kserks povlači. Persijskom armijom u Grčkoj nadalje komanduje Mardonije, koga su dotukli kod Plateje. Pobeda Grka je dovela carstvo u stanje sporog umiranja i letargije, od čega nije došlo k sebi. Kserks je ubijen u atentatu 465. p. n. e.

Frenk Miler – scenarista i crtač čija dela oduševljavaju ljubitelje devete umetnosti i istovremeno užasavaju apologete hiperrealističnog crteža i stare škole superheroizma. Mi smo se upoznali sa njegovim  Derdevilom osamdesetih godina u Eks almanahu, no da bi se podrobno upoznali trebalo je da prođe dodatnih dvadesetak godina. Iako već 40 godina prodrmava učmalu (američku) i klišetiziranu strip-scenu koja je zatrpana stotinama redovnih izdanja raznih izdavača, starih, novih i osveženih likova, ljudima izvan stripovskog miljea postaje poznat, tek sa filmskim ekranizacijama svojih radova. Sve je počelo sa Nolanovom trilogijom, obnovom franšize o mračnom vitezu. Filmovima koji sadrže deliće atmosfere Batmana iz njegovog opusa. Sledi opako mračni Grad greha, u režiji Roberta Rodrigueza, da bi kao kruna ulaska u mejnstrim došla i ekranizacija epskog stripa 300, priče o trista neizmerno hrabrih koji su kod Termopila zaustavili, barem na kratko, napredak silne persijske vojske. Kao crtač nije bogzna šta, ali je nenadmašan u kadriranju, a i u tome da svoje slabosti pretvori u prednosti. Anatomske nepreciznosti postaju deo legitimne stilizacije, čak odlika karaktera likova. U Betmenu ima naznaka stila koji crpi u Kserksu, s mračnim siluetama, i sa isticanjem ženskih figura senkama.

Priča prati uporedo Kserksa i Grke. Gotovo od reči do reči prateći istorijske činjenice. Mada su one nepouzdane kada je u pitanju tako daleka prošlost. Malo koji događaj se može potvrditi sa stoprocentnom sigurnošću, i tu dobijamo sivu zonu u kojoj istorija prelazi u mit, a mit u istoriju.

To je idealan teren za autora kao Miler. Mada, mora mu se priznati dobro je uradio domaći, drži se onog šta spisi znaju. Umešno pretvarajući strip u pravu milerovštinu punu cinizma, krvi i mraka. Ni crtežom se preterano ne udaljava od svojih prethodnih radova, ali je na trenutke previše apstraktan. Verovatno je da to upada u oči jer Sinkler nije na nivou fantastične Lin Varli, a boja je u ovom slučaju vrlo bitna.

Sve u svemu još jedan jako dobar strip album je iza mene, ako se strpite uskoro ćete moći čitati koji su još stripovi iza mene.