Iže jesi na nebesi

Na popisu stanovništva (2012) otkrili smo da živimo među 186 vanzemaljaca i ukupno 5.312 Indijanaca, štrumpfova, Marsovaca (268), vilenjaka, pirata, domorodaca, pingvina, džedaja (640), magaraca, vampira, teletabisa, prinčeva i princeza, zmajeva, …a šta je sa verskim uverenjima?

Hindu mnogi smatraju najstarijom religijom na svetu (4.000, hindu je exonym), ipak, mnogi upiru prstom na Sanatana Dharmu (večni način) koji pominje izvor samog ljudskog postanka. hrišćanstvo trenutno vodi (ima 37 miliona crkava u svetu sa 34.000 podkategorija i čini 31.2%), zatim ide islam (24.1%), hinduizam (15.1%), budizam (6.9%), narodna verovanja (5.7%), judaizam (0.2%), kikhism, animizam,…Kina ima najmanji religijski status (9% kineski budizam i narodna verovanja a 67% se izjasnilo kao ateista. Pritom ovde su zabranjene neregistrovane crkve zaključno sa kućnim oltarima (Falun Gong, tibetanski budizam, prikriveni Katolicizam i Uyghur muslimani) a prekršaj ovog zakona dovodi do maltretiranja, zatvora i torture. U Rusiji su Jehovini svedoci zabranjeni zakonom. Religija je zabranjena u Tadžikistanu, Turkmenistanu (doduše u generalnom smislu)…

I tako u nedogled ostasmo da se raspravljamo ima li ga/je/ih  ili nema i kojim ćemo ga/nju/njih  imenom nazvati…

Neka naučna istraživanja su potvrdila da u mozgu imamo centar u kom je potreba da verujemo u Boga (a da li je to od Boga ili su se Alieni osiguravali od pobune to je već za dublje rasprave). U svakom slučaju pojam religije nije nepoznat, od pamtiveka kad je trebalo umilostiviti više sile ili obezbediti žetvu pa do danas kad na društvenim mrežama udaramo lajkove na slike svetaca. Od šamana, spiritualnih vidara, balsamera, zaštitnika od pomračenja, komunikatora sa onostranim i svetom mrtvih,… do jednostavno utehe i podrške onima kojima je to potrebno i prestavnika vere koji zaista nisu pokazali materijalno interesovanje. Pošto svako ima pravo na svoja prava ovo nema veze sa religijskim uverenjima koje imate ili nemate. Ovo su najneobičnije registrovane verske zajednice sveta.

 

Jehovini svedoci: Veruju da je Bog kreator i vrhovno biće. Biti svedok znači odbaciti trojstvo kao skupinu. Vrlo naporna ekipa koja ide od vrata do vrata propovedajući svoju veru (ako vidite negde primerak „Kule stražara“ to su oni), ne priznaju žal za preminulima, ne slave slave, odbijaju transfuzije pa da im rođeni umire, zabranjuju homoseksualnost i predbračne odnose a mrski su im i alkoholizam, narkomanija, prevare i konzumacija cigareta. Oni veruju da samo 144.000 duša odlazu u Raj (od 33AD do danas gledano) pa je sve manje mesta. Njihovi hramovi (Kraljev dom) nemaju prozore jer su često vandalizovani. Sva njihova imovina ide crkvi a nemaju nikakvih emotivnih interesovanja ni za šta sem toga (uključujući porodice).

Oneness Pentecostals: Odbijaju učenje Svetog pisma videvši ga kao paganizam pa se drže Isusa kao doktrine iz respekta prema baptizmu. Poznati su kao Modalisti, Sabellianci, i „Jedino Isus“.

Omnisti: Poštuju sve religije tvrdeći da u svakoj ima istine ali im ni jedna ne nudi sve istine.

Unitarian: Ne veruju da je Isus imao predljudsko postojanje odnosno da jeste božiji sin ali ne i Bog lično pa ga nema u trojstvu već je ovde trojstvo Bog, Bog i još jednom Bog.

Agnostički teizam: Agnoteizam ili agnostiteizam je filozofski pogled na teizam i agnotizam zajedno (šta god). Ovi sledbenici veruju u postojanje Boga ili bogova ali odbijaju da prihvate religiju odnosno objašnjenje koje daje ijedna religija na svetu.

 

Jainizam: Glavni princip je Ahimsa, izbegavanje gde god je moguće fizički ili mentalno da se povredi bilo koje živo biće. Ovo je religija koja nema verovanje da je Bog kreator. Tačnije da nema Boga  uopšte.

Kult banane: Religija i seks često idu zajedno kad je u pitanju potreba da se obezbedi plodnost useva ali druga je priča kad posrednik sa višim silama osmisli i kako. Na Papua Novoj Gvineji sveštenici ovog kulta teraju ljude na masovno, javno polno opštenje da bi banane rodile bolje. Šta na ovo kažu banane, nisam uspela da saznam.

Bullet Baba’s Motorbike: Religija koja obožava misteriozni motocikl. Seljani Chotile u Radžastanu su podigli svetilište za motor (Royal Enfild Bullet 350cc) i vlasnika istog (Om Singh Rathore) koji je poginuo na njemu vozeći nacionalnim autoputem br. 65. Prema lokalcima, motor ima mistične moći jer se misteriozno pojavljuje već nekoliko puta na mestu ove nesreće iako ga policija svaki put vrati u hram. Inače stoji na betonskom pijedestalu prekriven vencima u hramu Om Banna (Bullet Baba).

Pana Wave: Godine 1977, Juko Čino je započela religiju Čino-Šoho u Tokiju sa aspektima budizma, hrišćanstva i verovanjima novog doba. Verovali su da je ona mesija, odmah posle Bude, Isusa i Mojsija. Kad se razbolela optužili su labaratoriju za ispitivanje radiomagnetnih talasa (1990) koja im je bila kriva i za klimatske promene. Oni nose samo belu odeću verujući da to sprečava ove talase a danas se kriju pod imenom „Društvo koje misli da bradata foka (Tama chan) koja se pojavila u reci Tama u Tokiju treba da se vrati na Artik“. Gospoja je sopstvenu paranoju od ovih zraka od predhodne Čino Šoho (pravi zakon China) vremenom pretvorila u borbu protiv komunista koji pokušavaju da je zracima ubiju a nakon što je promašila datum smaka sveta (15. maj 2003) preminula je u svojoj 72. (2006). Ako vidite negde po Japanu ljude opsednute belom garderobom i belim vozilima da znate nemojte im dati telefon da vas slikaju jer će ga razbiti.

Vudizam: Ovo su sledbenici alkoholizma i travestije a reditelj Ed Vud im je sveta figura. Osnovani su 1996. godine (Steve Galindo) a slava im je 10. oktobra kad je ovom reditelju rođendan. Vud je, inače, proglašen svojevremeno najgorim rediteljom na svetu ali sledbenici u njegovom delu vide neviđene filozofske dubine.

Nuwaubianism: Doktrina i učenje sledbenika Dwight York. Prvobitno su se deklarisali kao crni muslimani (Nju Jork, 1970) da bi u Džordžiji (Putnam okrug, 1993) na vrhuncu pokreta propovedali nešto drugo. Osnivač je trenutno u zatvoru zbog pranja novca i zlostavljanja dece. Religija kombinuje pokret Astare, Rosicrucians, slobodne Masone, Moorish Qadiani kult Mirze Ghulam Ahmada, numerologiju Rašada Kalife i drevne stronaute Zakarija Sitčina. Bele ljude pominju samo u jednom mitu koji kaže da su isti potomci ubica a da su stvoreni samo da bi služili crncima kao armija roblja. Mit spominje i kako je ta ideja pošla naopako. Veruju da treba pokopati placentu u zemlju da Satana ne bi klonirao dete, da abortirani fetusi prežive u kanalizaciji pa se ujedinjuju i dogovaraju kako da zavladaju svetom, da su ljudi bili simetrični i ambidekstrozni ali im je veliki meteor udarom izmestio srce na levu stranu, da svi imamo sedam klonova koji žive u različitim delovima sveta, da žene postoje mnogo generacija duže od muškaraca koji su nastali genetskom manipulacijom, da je Homo Sapiens rezultat kloniranja na Marsu korišćenjem Homo Erektusa, Da Nikola Tesla dolazi sa Venere, Da su Iluminati odgajili sataninog sina (rođen 6. Juna 1966-e u Dakoti, 72-a ulica od majke Žakline Kenedi Onazis i dadilje Ričarda Niksona) koji sad živi u Belgiji i telom je zakačen na ogroman kompjuter pod nazivom „Beast3M“ ili 3666,… Njihov „grad“ u Putamu je napravljen po uzoru na stari Egipat i već je dobrano urušen ali oni postoje i dalje. Osnivač  je bazirao na miksu superiornih crnačkih uverenja, obožavanja egipćana i piramida, verovanja u NLO i teorije zavera (od Iluminata do Bildebergersa). Aprila 2004. je dobio 135 godina zatvora zbog zlostavljanja dece i drugih zločina ali oni još postoje.

Pokret Princa Filipa: Na ostrvima u Vanuatu živi mala grupa Yaohnanen plemena koja se klanja ovom čoveku. Oni originalno veruju da postoji planinski duh izrazito bele boje kože koji može da putuje preko velikih voda i ide na daleka mesta. Kada je princ Filip od Edinburga svratio sa flotom, bledunjavi englez je odmah prepoznat kao legenda. Princ je obećao da će se vratiti čim oženi vrlo moćnu ženu. Nakon venčanja sa kraljicom Elizabetom svratili su zajedno (1974) na Nove Hibride. Opčinjeni ostvarenjem legende njegov rođendan slave sa pićem Kava (od korena drveta bibera) od koga trnu usta a princ im redovno šalje poklone i potpisane fotke. Pri posetama mogu iz daljine da ga vide samo oni koji su prošli teške obrede a par puta su mu bili u poseti.

Cao Dai: Po prirodi ovo je visoko politička religija. Godine 1943. u Vijetnamu je formirana religijska grupa unutar vojske tokom Japanske okupacije Indokine. Vojska je ražalovana tokom 1955-56. od strane premijera Diema koji se od njih osetio ugroženim. Ova grupacija veruje da postoji 36 nivoa Neba, 72 planete sa inteligentnim životom. Nivo 1 je najbliži Nebu a nivo 72 najbliži Paklu. Zemlja se nalazi na nivou…68. Simbol im je levo oko Boga.

Subud: Religijski pokter baziran na spontanim i ekstatičnim vežbama. Osnivač je indonežanin Muhamed Subuh (1920). Bila je zabranjena u Indoneziji sve do 1950. kad se raširila po Evropi i Americi. Centralna figura je Latihan odnosno spontana spiritualna aktivnost koja se odvija sat vremena dva put nedeljno. Da, ovo je i figura i aktivnost….

Crkva svih svetova: Oberon Zell Raven Heart i njegova supruga Morning Glory Zell su osnovali ovu neo pagansku religiju gde se obožava Zemlja u obliku Gaje (1960). Osnivač nosi titulu „Primate“ a ostali su „Waterkin“. Njihova sveta znanja se čuvaju u Annwfy svetoj zemlji (severna Kalifornija u prevodu). Ovo su ljubitelji sf novele „Stranac u stranoj zemlji“ Landa Roberta A. Heinlejna (Cotati grupa). Veruju i u oca Boga, dimenziju vila i božanstava mnogih panteona a mnogim ritualima slave bogove i boginje antičke Grčke. Otvorili su školu „The grey shool of wizardry“ po uzoru na Hari Poter ediciju.

Aghori: Vrlo nezgodni likovi koji su se podelili od Kapalika (Hindu) u 14. veku ponevši sa sobom „kapalu“ odnosno sveti pehar od ljudske lobanje. Spavaju na grobljima, izvode rituale sa ljudskim kostima, jedu trulu hranu i ljudsko meso, žvaću glave živih životinja, meditiraju na leševima, piju iz ljudskih lobanja a sve to da bi dostigli najviši nivo prosvetljenja. Idol im je Kina Ram, asketa koji je i započeo ovu ujdurmu. Njegov grob je svetilište.

Vampirizam: Pijači krvi sa gotik performansom i emo frizurama su osnov svoje religije pronašli u romanu „Drakula“ Brama Stokera (1897). U njihovoj pastvi se nalazi tri vrste vampira: oni koji se hrane ljudskom krvlju, oni koji se hrane životinjskom krvlju i psihički vampiri koji se hrane aurom drugih persona. Ovde veliku ulogu ima prestavljanje svetu kao i seksualizam.

Pokret za restauraciju 10 zapovesti: Odvojeni od Rimske Katoličke crkve osnovani su kasnih 80-ih u Ugandi. Strogo se drže 10 zapovesti da bi izbegli Apokalipsu. Poste i više nedelja za redom a ne upražnjavaju polne odnose kao ni sapun (da, sapun). Njihovi propovednici su predvideli neuspešan kraj sveta jednom prilikom što je nateralo sledbenike da  masovno ubijaju i sebe i druge, truju se i bodu ali i da masovno pale svoje crkve. Još uvek postoje i još uvek nisu sasvim svoji.

Freedomites: Originalno osnovani u Saskatčevanu (1902) nakon cepanja različitih religioznih grupa koje su se raspršile preko Rusije da izbegnu progone. Insistiraju na tri bitne stvari. Život u komuni, nudizam i anarhija. Poznati su po svojim nudističkim ispadima u javnosti i golim demonstracijama (20-te i 30-te) a od skoro su počeli i da podmeću požare u vladinim institucijama ispred kojih neretko protestuju goli.

Order of Solar Temple: Tajnovita religija koja je mešavina ranog hrišćanstva, NLO-a, verovanja novog doba i masonskih rituala. Veruju da je smrt samo iluzija i da se život nastavlja na drugim planetama. Kada su žrtvovali tek rođenog sina jednog od članova verujući da je Antihrist upali su u nevolju. Ubrzo zatim ljudi iz uskog kruga su izvršili samoubistvo dok su zatečena tela ostalih članova nađena upucana ili zadavljena. Svi su bili u svečanim odorama. Jedan njihov ogranak postoji i danas.

Chen Tao: Kult pravog puta osnovao je bivši profesor sa verovanjima da je Univerzum star 4.5 triliona godina, da je naš solarni sistem nastao nuklearnim ratom, da svi imamo po tri duše a da je čovečanstvo zbrisavano pet puta od strane Boga u letećem tanjiru. Prvobitnih 160 članova je napustilo ovaj kult nakon propalog proročanstva (1988) kad je profa Hon Ming Chen predvideo pojavu Boga (11. mart, 12:01 am, Južna Amerika). No, ljudi i dalje pristižu.

Ho No Hana Sanpoqyo: Moderna japanska religija poznata kao kult čitanja tabana bazirana je na tvrdnji da njen osnivač je reinkarnacija Isusa i Bude i da vam može dijagnostikovati probleme… čitanjem tabana. Ako to ne radite redovno i temeljno možete umreti a on svojim sledbenicima rado izlazi u susret za tričavih 900 dolara po „pregledu“.

Aetherius: Džordž King je iskombinovao tvrdnje o NLO objektima sa idejama hinduizma, budizma i hrišćanstva stvorivši religiju (1950). Tvrdi da ga je posetilo vanzemaljsko biće sa ovim imenom i da sad treba da se posvetimo učenju o „naprednoj vanzemaljskoj inteligencji“. Tvrde da se spiritualna energija (tako zovu i elektricitet) i fizičko isceljenje mogu spakovati u „energetske baterije“. Veruju da je Zemlja živa. Sedište im je u Australiji gde drže službu dva puta nedeljno a vole karma jogu, molitve, mantre, tehnike disanja, hrišćanstvo i filozofiju. Od kad je osnivač preminuo (bivši britanski taksista) oni vraćaju spiritualnu energiju Majci Zemlji kao zahvalnost što nas drži toliko dugo. Alieni sa Saturna i Venere kontrolišu Zemlju pa se ovi jako fokusiraju na molitve da bi  „novog gospodara, mesajsku figuru koja će posetiti Zemlju u letećem tanjiru naoružan magijom jačom od svih naših vojski zajedno“ dočekali kako treba. Ono, istina na njegovo upozorenje izašli su iz Černobilja 4 sata pre katastrofe.

Frizbitarijanizam: Univerzalno verovanje da kada umremo naša duša ode na krov kuće i tamo ostane čitavu večnost (kako to opisuje Džordž Karlin) i da „duša ostane zaglavljena gore sve dok neko je ne obori dole sa dugačkim štapom na kome su naša nova uverenja“. Posvećena je gore spomenutom liku koji je nakon celog života provedenog po verskim internatima izjavio „organizovana religija je najveća sra*e priča ikada ispričana”.

Pastafarijanizam: Obožavaoci Letećeg Špageti Monstruma imaju samo jedno verovanje a to je da nema verovanja. Bobi Henderson je uputio otvoreno pismo školskom odboru Kanzasa sa zahtevom da se njegova teorija inteligentnog dizajna (sa sve grafikonima i crtežima) predoči učenicima zajedno sa teorijom o Evoluciji. Zakon je rekao svoje pa sledbenici danas imaju puno pravo da kad se slikaju za lična dokumenta, to urade sa svojim verskim obeležjem, cediljkom za rezance na glavi (Holandija, Novi Zeland). Čak imaju i zakonska verska venčanja.

Neo Druidism: Promovišu harmoniju i obožavanje prirode kao i poštovanje svih bića. Delimično je bazirana na drevnim Keltskim običajima ali uključuje i šamanizam, ljubav prema Zemlji, panteizam, obožavanje Sunca i verovanje u reinkarnaciju.

Haitian Vodou (ne Hoodoo i ne Woodoo): Ovo je ublendana religija sa Haitija i haićanske dijaspore  koju su osmislili afrički robovi dovedeni na Haiti i pokršteni (katolici, 16-17. vek). Ova religija je bila pokretač obaranja kolonizatora omogućivši Haitiju da postane druga nezavisna država u Americi.

Zoroastrianism: Jedna od najstarijih monoteističkih na svetu. Osnivač je Zoroaster (Zaratrusta) u drevnom Iranu pre 3.500 godina. Skoro 1.000 godina je bila jedna od najmoćnijih u svetu i zvanična religija Persije (od 600BCE do 650CE). Danas ima 100.000 sledbenika.

Džedajizam: Insirisana „Ratovima zvezda“ osnovana je od strane Danijel Džonska i njegovog brata Barnija (2008). Zbog incidenata gde su izbacivali džedaje koji su odbijali da skinu kapuljače krenulo je prvo kao kampanja. Vrhovni idol im je „sila“, ona je i realnost a moral najveći kvalitet čoveka. Upozoravaju svoje sledbenike na „tamnu stranu“ koja dovodi do mržnje ili patnje. Nemaju svete spise (šta će im imaju čitave ekranizacije istih) ali postoji vodič za Džedaj brakove. Registrovani su zakonski, sad nose kapuljače gde hoće a sedma su religija u UK sa 175.000 članova.

Hrišćanska naučna crkva: Mary Baker Eddy (1879) je osnovala ovo nakon svoje skoro fatalne nesreće od koje se oporavila stalnom molitvom i čitanjem Biblije. Njena knjiga „Nauka i zdravlje sa ključem za svete spise“ je osnovni vodič kao i uverenje da „svako može pronaći Boga kao vrlo prisutnog pomagača u nevolji“. Sledbenici ne veruju da postoji bol („jedina realnost greha, bolesti ili smrti je užasna činjenica da nerealnosti izgledaju realno čoveku, uvrštenim uverenjima, dok Bog ne svuče njihovu masku”). Propovedaju izlečenje verom a zdravstveno osiguranje vam nije zabranjeno. Pametno, u ime oca i sina i zdravstvene knjižice.

Temple of the true inner light: Baza im je na Menhetnu i veruju da psihoaktivne supstance kao što su: dipropiltriptamin, kanabis, LSD, meskalin, psilocibin, psihodelične pečurke,… pravo meso Boga. Misle da su sve religije osnovane na ovim supstancama.

Happy Science: Alternativna japanska vera (Ryuho Okawaon, 1986) ozvaničena je 1991. sa jakom verom u Boga Zemlje po imenu El Cantare. Da bi dostigli istinsku sreću poznatu kao prosvetljenje praktikuju učenja osnivača svaki dan po ceo dan, mole se i meditiraju.

Discordianism: Disko religija Teorije Haosa koju su osnovali hipici Keri Tornli i Greg Hil (1960) a proslavlja je autor Robert Anton Vilson koji je na ovome bazirao satirični sf „The Illuminatus!Trilogy on Discordianism“.

Univerzumski ljudi: Osnovani 1990. (Ivo A. Bendi) veruju u NLO. Vanzemaljci upravljaju flotom svemirskih brodova predvođeni Ashtar galaktičkom komandom u orbiti oko Zemlje blisko posmatrajuću ljude gde pomažu dobrima. Sledbenici čekaju transport u drugu dimenziju. Ne veruju u tehnologije (kako?) i hoće da se reše svog novca. Osnivač ima astralno ime Astar i tvrdi da je više puta sreo bića iz svemira koja su protiv negativnih ideja i samo bi da šire ljubav. Dele ih na iskrene i lažljive dok im je Isus sasvim fin čova. Posebno vole teoriju zavere o smanjenju populacije prisilno.

John Frum: Malo ostrvo (Pacifički okean) je najsretnije mesto na svetu (hepi indeks 40.6) ali je i dom religijskog kulta ovog tipa. U pitanju je vojnik iz WWII a sve je počelo 30-ih godina. Sastaju se svakog 15.02. na vrhu planine gde su napravili pistu za sletanje u nadi da će im se on vratiti…sa radijima, TV-ima, kamionima, čamcima, satovima, ledomatima, medicinom, koka-kolom i drugim divnim darovima.

Nation of Yahweh: Crni „Hebrew“ Izraeliti (Yahwey Ben) svoju ideologiju baziraju na Bibliji ali se odvajaju od glavnog toka hrišćanstva i judaizma. Smatraju ih rasističkom grupom punom mržnje.

Sajentologija: Odgovaraju na verska pitanja kroz nauku (Ron Hubbard, 1954) i nastala je nakon što je osnivač objavio „Dianetics“ čija tematika se svodi na „šta duša radi telu“. Prvobitno pokret ovog psihologa postaje vera koja teži da povrati čovekovo znanje o samom sebi i duhovnim naukama. Čoveka tretiraju kao spiritualno biće čije se iskustvo širi tokom njegovog jedinog života. Mnogi Holivudski superstarovi su članovi (npr: Tom Kruz) a iz nje se izgleda izlazi samo mrtav i beo, što nije tajna. Da bi vam predočili tajne morate napredovati kroz nivoe pa ćete tako na nekima otkriti kako da prevaziđete traume iz prošlosti (čak i milionima godina unazada stvorene) ili čuti neverovatne istine o postanku (Pre 75 godina je Xenu, vanzemaljski vladar galaktičke konfederacije, doveo bilion ljudi na Zemlju u svom svemirskom brodu pa ih zaglavio između vulkana. Pri erupciji zbog hidrogenske bombe koju je bacio, na njihova tela su se zalepili tetani i na visokom nivou u ovoj crkvi će vam otkriti kako da ih skinete).

Thee temple of Psychick youth: Sem nepoznavanja gramatike i osnivači su čudni (Psihik Tv, Coil, Current 93,…1981). Očigledno ovo je vera na „mreži“, vrlo rastući umetnički kolektiv sa praktičarima magije (magičan koncept bez misticizma i bez obožavanja bogova). Fokusiraju se na moći ljudskog mozga i vrlo su uticajni u „podzemnoj“ sceni Haos magije i okultizma. Izučavaju puteve desne i leve ruke istovremeno a idoli su im Alister Krouli, Austin Osman Spare i Brion Gysin.

Telo Hrista: Veruju u Božiju dobru volju sa krilaticom po noveli „Rođeni u Zionu“ (Karol Balizet, sedam sistema mejnstrim društva) a pastor Robidouks i žena mu karen E. su (2002) optuženi za usmrćivanje svog sina glađu. Čekali su da im Bog nahrani dete.

Iglesia Maradoniana: Sa preko milion sledbenika u više od 60 zemalja veruju da kalendar počinje od godine rođenja ovog fudbalera (1960), on je vrhovno božanstvo a neka od pravila su da uzmete za srednje ime njegovo i da vam se prvorođeni sin zove po njemu.

Satanistička crkva: Zakonski prijavljena institucija „Satanina crkva“ (Arkanzas), zvanično prisutna od 1966. godine. Obavljaju crne mise i kako sveštenici iste kažu ne prelaze granice dobrog ukusa (šta god da je njima granica). Postoji ista takva u Abiji (Nigerija).

Crkva Eutanazije: Veruju da treba ustati protiv zla pod nazivom:  nezadrživ prirast stanovništva. Omiljeni slogan im je: „Spasi planetu i ubi se“. Kad su postavili hard porno video sa snimkom kula bliznakinja u pozadini počela je hajka na njih ali ih to nije mnogo poremetilo. Maskota im je leming, imaju svoje novine a najaktivniji su u Bostonu. Temelje se na Samoubistvu, Kanibalizmu (mrtvih tela), Abortusu i Sodomiji. Veruju u terapiju urinom a na sajtovima dele detaljna uputstva  oko suicida.

Rastafarijanizam: Vera koja diže glas protiv opresivnog kolonijalizma. Veruj uda je Etiopijski kralj Hajle Selasije Bog svega postojećeg. Zion je početna tačka čovečanstva, Babilon sedište materijalističkog zla. Bob Marli je najistaknutiji predstavnik a ova grupa izbegava alkohol, nosi dredove, puši marihuanu i izvodi rituale. Čekaju da Hajle vrati sve crnce nazad u Afriku.

Realizam: Klod Vorilhon (1974) osniva religiju verovanja u NLO. Ljudi su poreklom od vanzemaljaca, Elohim je odgovoran za našu genezu kao i za dezinformacije smrtnicima da su ljudi anđeli, proroci za koje znamo su zapravo proroci Elohima, moramo biti miroljubivi i spremni a to se postiže smao ako probudimo um i telo. Vodeći simbol im je svastika pa itekako imaju problema u Izraelu. Osnivaču je alien lično (Rael) pomogao da razume sve religije i objasnio da neće doći alieni dok ne prihvatimo da su stvarni i da nam je ok da živimo sa njima. Vole svetski mir, nenasilje, demokratiju, liberalizam i slično a opet su 90-ih otvorili fabriku za kloniranje ljudi gde su navodno 2000. godine klonirali čoveka.

Mormoni: Oni ne bi stali ni na deset strana ovde pa ću navesti samo jedno. U njihovoj Crkvi Svetaca Sudnjeg Dana ključan je anđeo Moroni. Moroni je uskrsnuo nakon smrti, postao anđeo i odveo Jozefa Smita do lokacije gde su bile zakopane zlatne ploče (1980) sa Božijim tajnama.  Dve frakcije crkve se raspravljaju da li je Moron anđeo ili alien.

Nuestra Senora de la Santa Muerte: Naša gospa Sveta Smrt (Meksiko) je zapravo božanstvo koje leči, štiti, i bezbedno prenosi u posthumni život. Opstala je i pored prisile katoličke crkve još iz pre-kolumbijskog perioda (Asteci, Maje, Miksteci I drugi). Na Dan mrtvih je njen dan iako je originalno bila muško. Danas je to skelet u bogatoj odeždi i nakitu sa pregršt cveća. Nosi kosu ili globus. Nju poklonici slave i u svojim domovima na mini oltarima pa ih sada ima 10-20 miliona samo u Meksiku, USA i delovima centralne Amerike. Slične crkve smrti: San La Muerte se može naći i u Paragvaju kao i u Rey Pascual U Gvatemali.

Aum Shinrikyo: Shoko Asahara (1984, Japan) tvrdio je da je jagnje božije, da može da skida grehove i da jedino on može spasiti sledbenike od nuklearnog Armagedona koji će izazvati USA. Koristio se Asimovom literaturom i Nostradamusovim spisima da bi naposletku izveo teoristički napad na metro u Tokiju antraksom (sarinom iz kućne izrade).

The Creativity Movement: Baza im je u Ilinoisu (Ben Klasen, Svetska crkva kreatora, 1973 kasnije Metju F. Hale Nova crkva Kreatora) ) a cilj im je da ujedine bele ljude u rasistički pokret. Prirodna filozofija i zdrav način ishrane i života kriju uverenje da Bog belih ljudi najveći od svih. Za njih Bog nije kreator već beli čovek pa su ateisti iako su vera. Prvi čovek je Potifex Maximus (visoki sveštenik) a malo po malo padaju u ruke zakona zbog zavera oko ubistava i atentata na prestavnike lokalnih vlasti (recimo federalni sudija zamalo da strada, sreća telohranitelj crkve bio doušnik FBI-a).

Church of the SubGenius: Osnivač je pisac i filmadžija Ivan Stang (1970) odbacujući ideju o apsolutnoj istini. Učenje je kompleksna filozofija J.R. „Bob“ Dobsa koji se vodi kao prorok ove crkve (mornar iz crtaća i stripa). Rugaju se religiji i teorijama zavera, NLO-u i modernoj kulturi. Underground pop kultura ovo masovno prihvata kao i studenstski kampusi i internet. Predviđaju smak sveta redovno (Men from X planet), sveštenik je Paul Reubens trenutno (Pee Wee Herman) a Patrik Volkerding (osnivač Linuksa) vrlo aktivan član a ova crkva mu je bila inspiracija za „Slackware“.

Dionicizam, Neoplatonizam, Mitraizam, Gnosticizam, Manichaeanism,…su neke od filozofija ili načina i pogleda življenja koje su se našle u zvaničnoj religiji dopuštenoj slovom zakona.

Skoro pa, u ime oca i sina i bensedina.

S ljubavlju,  Elena Alexandra

About Author