Knjige u doba Korone, mart 2020.

Pre nego što počnem, samo da kažem da smo trenutno odustali od bune protiv tlačiteljskog uredništva. To nema veze sa suptilnim pretnjama u vidu nekakvih drvenih mačeva, koje su nam upućivali sa vrha. Spominjali su i nekakve tamnice ispod naših podruma. Ha! Pazi da nas ne uplaše. Ne odustajemo od naše borbe. Jednostavno smo zaključili da naš trenutni položaj u podzemlju ima i određenih prednosti. Napokon je došlo naše vreme.  Natrpali smo sav nameštaj na vrata. Neće proći još mnogo dok nam uredništvo ne zakuca na vrata, moleći nas da ih pustimo. Da i ovaj virus donese nešto dobro. Kad smo kod toga, na žalost (na sreću) i mnogi od vas će imati više vremena za čitanje. Evo nekoliko knjiga koje su mi se učinile najzanimljivijim. Čisto da znate da su prvenci u najvećem broju predstavljenih knjiga.

 

Kompanjoni – Keti M. Flin (The Companions – Katie M. Flynn)

Prva knjiga, pa odmah aktuelna. Kalifornija je u karantinu, zbog smrtonosnog virusa koji je napao celu planetu. Ljudi su u kućama, u izolaciji (poznato?), nema mnogo mrdanja. Medicinarska kompanija Metis razvija rešenje, koje će spasiti mnoge živote. Uslovno rečeno. Razvili su proces, tokom koga nečiju svest mogu da snime u memoriju sadruga robota. Naravno, bogati mogu da priušte da drže porodice na okupu, dok sirotiLJa, odnosno njihovi umovi, postaju vlasništvo kompanije. Šesnaestogodišnja Lilak je iznajmljena. Otkriće da ipak može da se odupre naređenjima koje dobija od porodice, koja je iznajmljuje. Uspeva da pobegne i time pokreće lanac događaja, koji će promeniti svet.

 

 

 

Otaku – Kris Klav (Otaku – Chris Kluwe)

Upoznajte distopijski Majami, urnisan klimatskim promenama. Izgleda da više neće biti Poroka Majamija, zato što se Majami sada zove Kanalište. Postao je pribežište svih onih koji nemaju gde da odu, uključujući i Ešli Akači. Ona se povezuje na Beskrajnu igru, što joj predstavlja jedini beg od stvarnosti. Tamo se zove Ašira Strašna. Njeno igranje prati veliki broj pratilaca. Tokom igre, srešće se sa smrtonsom zaverom, koja će iz virtuelnog da se obruši na stvarni svet.

 

 

Ispod svitanja – Primi Muhamed (Beneath the Rising – Premee Mohmad)

Nik Prasad (pisac verovatno nije mislio na prasiće, kada je davao ime svom junaku) i Džoana Džoni Čember dolaze iz suprotnih krajeva društva. Džoni je bela i bogata, a Nik je crn i siromašan.  Džoana je konstruisala reaktor, koji bi mogao da prekine ljudsku zavisnost za fosilnim gorivima. Istovremeno, probudila je onespokojavajuće zlo,  koje bi moglo da porobi celo čovečanstvo. Da bi pobedili i zaustavli zlo, Džoana i Nik putuju oko sveta do drevnih biblioteka i ruševina, ne bi li našli rešenje za eliminaciju zla, koje preti uništenjem čovečanstva.

 

 

Šesnaesta straža – Majk Kole (Sixteenth Watch – Myke Cole)

Džejnin muž će poginuti u sukobu između američkih i kineskih snaga stacioniranih na Mesecu. Zbog toga će se ona naći u sred politčkih zapetljancija, koje mogu da dovedu do Prvog mesečevog rata. Džejn je jedina, koja može da da otkloni ratnu opasnost.

 

 

.

Kuća u Ceruanskom moru – TJ Klun (The House in the Cerulean Sea – TJ Klune)

Linus Bejker, radi kao referent u Odeljenju za Magičnu Omladinu. Dobio je vrlo neobičan i zanimljiv slučaj – šestoro magične dece će uništiti svet. U međuvremenu, Artur Parnasu, direktor sirotišta, želi da sačuva decu, bez obzira na cenu.

 

 

Poslednji čovek – Zak Džordan (The Last Human – Zack Jordan)

Sarja je siroče u neprijateljskoj galaksiji. Nakon što je čovečanstvo izbrisano zbog prevelike destrukcije, koju je širilo gde stigne, vrlo je moguće da je ona poslednji čovek u svemiru. Dok se muva po stanici Vodengrada, pokušava da sakrije svoj identitet. Međutim, kada joj u stan upadnu lovci na glave, Sarja beži u ukradenom svemirskom brodu. Od opreme ima samo svemirsko odelo, robota i super-pametnu živuljku. Tokom bekstva, biće joj jasno da je ona mali, ali vitalan deo veće igre.

 

 

Proviđenje – Maks Beri (Providence – Max Barry)

Istraživački brod Proviđenje  je napadnut od strane nepoznatih vanzemaljaca, koji imaju šest ruku i nogu. Dobili su naziv „Salamanderi“.  Zemlja je objavila rat vanzemaljcima i uputila na vanzemaljce flotu bespilotnih brodova. Ekipa od četiri člana se ukrcava na Proviđenje. Pošto su izgubili kontakt sa maticom, moraće da se sami izbore sa neočekivano smrtonosnim neprijateljem.

 

 

 

 

Dame i gospodo, ovim putem se odjavljujem iz programa. U skladu sa preporukama, neću da vas grlim i ljubim. Čuvajte se, budite pametnI, koristite zdrav razum i samo BEZ PANIKE! Naravno, ako se virus ne pozabavi mojom upravom, videćemo šta će kuka i motika….

About Author