Na pragu Evropskog superheroja današnjice

 

ŽANR: naučna fantastika
ORIGINALNI NAZIV: K-11
IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga
SCENARISTA: Mateo Kazali
CRTAČI: Davide Đanfelice, Luka Đenoveze i Andrea Akardi
ZEMLJA: Italija
PREVOD: Aleksandar Marković
GODINA IZDAVANJA: 2020.
OCENA:

 

 

Riznica Boneli je bogatija za još jednu svesku. Čarobna knjiga mudro bira dela u ovoj ediciji – čineći spoj nekadašnjeg i novog. Ovaj serijal možemo smestiti na sam prag Evropskog superherojskog stripa, jer to je ipak Američki par opanaka. Jasna je namera Italijanskog izdavača da ide u korak sa vremenom. Ipak, uočljiva je razlika u pristupu ovom podžanru Evropljana i kolega preko okeana. Stari kontinent neguje realističnije i sumornije priče. To ne iznenađuje – mada je i Američki strip osamdesetih postao turoban i senovit, te priče su i uzdigle devetu umetnost na današnju razinu.

Interesantnost u vezi sa evropskim superherojskim stripom je da je faktički rođen u – Srbiji. Naime, Branko Vidić i Nikola Navojev su stvorili prvog srpskog superheroja Zigomara po uzoru na Fantoma, a zanimljivost je da epizoda „Zigomar protiv Fantoma“ donosi sukob njih dvojice i jednu od prvih krosover epizoda u svetu. Bio bi propust ne spomenuti veliku superheroinu Ket Klou, Baneta Keraca. Kao dokaz toga da naši autori osećaju u kom će smeru popularnost stripa ići je i pokušaj Milana Konjevića sa Borcima Sumraka i Generacijom Tesla. Nažalost, progres je ponekad preuranjen. Tako je projekat sa superherojskim timovima ostao samo slatko sećanje. Nije bilo vreme za heroje, ni za strip uopšte. Ovo nisu jedini superheroji koji nisu u potpunosti zaživeli kod nas, i ne samo naši. Međutim, danas bi to bilo potpuno drugačije – u mnogome zahvaljujući i popularizaciji superherojske devete umetnosti koju je izvršila Čarobna knjiga.

Mateo Kazali – scenarista poznat po radu na Betmenu, Ligi pravde, Ženi mački i 99 dana.

Davide Đanfelice – crtač koji je radio na serijalima Betmen, Fleš, Dilan Dog i Džon Do.

Luka Đenoveze – autor poznat po radu na Dilanu Dogu i Siročadima.

Andrea Akardi – umetnik koji je ovekovečio serijal o samurajima Čanabra, kao i Porodične vrednosti Hitmoll za čiju ekranizaciju će biti zadužen srpski filmaš Milan Todorović.

Glavni junak priče je veteran sa Staljingrada, kome je crvena armija saopštila da joj je beskoristan nakon ranjavanja. Međutim, na pravom mestu u pravo vreme se pojavljuje oficir sa ponudom koja omogućava Karlu nastavak borbe za majku Rusiju. Negde u bespućima Sibira počinju pripreme za novi rat, a da se onaj koji se vodi nije završio. Trka sa vremenom je počela, jer Amerikanci imaju mnogo uspeha sa atomskim programom. Potrebno je načiniti nešto što bi se dostojno suprotstavilo tome. Po svaku cenu, žrtve i patnja učesnika eksperimenta su nebitni. No, da li će Rusija dobiti neviđenu silu za hladnoratovski okršaj ili će ljudski osećaji i strahovi ugroziti projekat – pročitajte sami.

Strip koji stoji na pragu Evropskog superheroja današnjice ili antiheroja, da li će ga preći, nisam siguran. Crtež je potpuno u američkom maniru. Što možda i upućuje na moju misao kuda će priča u nastavku. U ovom trenutku nisam u stanju dati realnu ocenu, ove tri epizode su bukvalno samo uvod. Zato neutralna ocena. Postoji i manji problem u gledanju autora kroz zapadnjačku prizmu. Jednostavno na momente ne osećaju slovensku dušu. Ali priča može otiči u više pravaca, tako da tek treba da otkrijemo glavne vrline i mane.

Ono što je sigurno, bićemo tu da pročitamo nastavak, jer to vi očekujete od nas. A mi nikad ne izneverimo čitatelje i fanove. Što se mene tiče vrlo rado ću se zbog vas opet naći u sibirskim pustopoljinama. Žrtvovaću se za veće dobro – na kraju krajeva parafraziraću rečenicu iz knjige Pukovniče, stoj!: Revoluciju neće doneti velike ideje, nego mali čovek koji je izgubio mogućnost da čita tekstove o stripovima. Stoga ćemo se pobrinuti da ih imate – ili u zavisnosti od potrebe…

About Author