Neophodnost poštovanja i uvažavanja omladinske književnosti

 

Ž ANR: horor/drama/okultna fantastika

ORIGINALNI NAZIV: Ninth House

IZDAVAČ ZA REGION: Vulkan

AUTORKA: Li Bardugo

ZEMLJA: SAD

PREVODILAC: Vladimir Nikolić

GODINA IZDAVANJA: 2019.
OCENA:

Vulkan se među prvima u Srbiji okrenuo omladinskim delima u fantastici sa serijalom Sergeja Lukajanenka. Logično je bilo da se i Li Bardugo u jednom trenutku nađe među objavljenim autorima s obzirom na to da je jedan od proslavljenijih predstavnika ovog književnog pravca. Upravo sa takvim stvaraocima se najlakše okupiraju i stiču mladi čitaoci, jer bitno je ići u korak s vremenom, a dešavanja su sve brža, i teško je pratiti obrtaje u kojim se menjaju imena autora i ostvarenja. Pa ipak i u takvoj jednoj hiper epohi treba voditi računa o sledećoj generaciji. U neku ruku to je za izdavače i obaveza. Više puta smo pisali o tome da ovo jeste posao, ali i više od toga. Drago nam je što to Vulkan prepoznaje i u poslednje vreme, uočljivo, ulaže u kvalitetne prevodioce i lektore, dižući tako sebi lestvicu kvaliteta, ali i konkurenciji.

Neophodnost poštovanja i uvažavanja omladinske književnosti proizilazi iz činjenice da ona treba da gradi sutrašnjicu, da postavi ispravne ideale i moralna načela. Da se razumemo, popularnost nije garancija kvaliteta, ali može se iskoristiti ukoliko usmeri novu generaciju u pravcu knjige i čitanja. Jasno da ne poričemo da u omladinskoj fantastici postoje vrhunska dela i autori, to je činjenica, kao i u svakom drugom žanru ili pravcu. Više govorimo o tome da treba dobro iskoristiti zamajac silnih ekranizacija i dati u ruke knjigu što više dece. Za tako nešto treba da se biraju vrhunski urednici i prevodioci, ipak je to baratanje kulturnim sutra. Stoga su baš ovakve knjige pametan izbor, pune znanja, ideala i preispitivanja.

Li Bardugo – spisateljica poznata po trilogiji omladinske fantastike Griša – koja je prerasla u grišaverzum u koji spadaju duologije Šest vrana i Kralj ožiljaka – ekranizovana putem Netfliksove serije. Takođe, tu je fanfik DC roman Čudesna žena i zbirka priča Jezik trnja.

Galaksija Stern, zvana Aleks, preživela je pokolj i dobila neočekivanu šansu da studira na Jejlu. Naravno, ne zbog svog znanja, nego zbog svoje sposobnosti da vidi sivolike. U svetu tajnih društava koja se bave magijom taj je kvalitet na ceni. Takvo okruženje može doneti razne blagodeti i još veće nevolje. Naravno da Aleks upada u onu koja je može stajati života. Svaka magija ima cenu, a junakinja je uporna u tome da shvati ko je voljan platiti najvišu. Koliko će to nju koštati? To morate sami proveriti uranjajući u mračne sokake Nju Hejvena.

Zanimljivo je da ovo faktički nije omladinski roman, junaci nisu tinejdžeri. Pa imamo priliku da posmatramo autorku izvan miljea na koji smo navikli. No moramo reći da se izvanredno snašla. Stilski veoma dobra, ali najviše je za pohvalu znanje o Nju Hejvenu i tajnim društvima, što je posledica toga što je saradnica Jejl univerziteta, pretpostavljamo. Svejedno smo uživali u opisima grada i povremenom izlaganju poput mini predavanja. Dopalo nam se i to što ne vodi mnogo računa o tome da li je čitalac u dovoljnoj meri potkovan znanjem u raznim sferama, ne objašnjava u tančine. Verovatno da bismo dali maksimalnu ocenu da nije ostavljen otvoren kraj za očigledan nastavak, ponekad treba znati završiti priču u jednom tomu i odupreti se hiperprodukciji. Bez obzira što ste ubili lika koga neko voli, verovatno najviše sama autorka. Prevodilac je imao neka izuzetna rešenja poput brutalistički, ali je mogao ponegde na početku pasusa ukloniti ime. Celokupno gledano, odličan prevod.

Dakle, delo nije samo za ljubitelje omladinske fantastike, već mračne fantastike i horora. Svakako svi koji vole atmosferu napetosti od prve do poslednje strane i neočekivane preokrete treba da imaju ovu knjigu u kolekciji. Magija Nju Hejvena vas zove…

About Author