Or(k)ški kuvar – Ranko Trifković

Orci… To su ona odvratna prljava zelena bića (ovo već varira od rase do rase) koja iza sebe ostavljaju pustoš. Oni su kasapini i samo im je ubijanje na umu. Ne smiruju se dok ne utole žeđ za krvlju. Ove i mnoge predrasude o njima imamo zahvaljujući već legendarnom Gospodaru prstenova u kom smo ih upoznali u svetlu kako sam naveo u uvodnim rečenicama. U ništa boljoj slici nisu predstavljeni ni u RPG igrama poput WarHammer, Warcraft i DnD. Ali, pošto je došlo doba političke korektnosti i rodne ravnopravnosti koja nije mimoišla ni fantastične svetove, ova bića su odlučila da sebe predstave u drugom svetlu. U tome im je, kao prvi stepenik, poslužila knjiga koja mi je sticajem okolnosti pala u posed i koja će biti prava poslastica za sve ljubitelje gurmanluka.

Priznajem da u knjižarama izbegavam sekcije sa kuvarima i popularnom psihologijom. Jednostavno, to nije moja šolja čaja i ne pronalazim se u njoj. No, skoro sam nabavio ovu knjigu ne znajući šta da očekujem. Posle pročitanih prvih pet priča nisam mogao da sakrijem oduševljenje i autorovu maštovitost u osmišljavanju jela naših dežurnih negativaca. I sam naziv Or(k)ški kuvar mi je govorio da je u pitanju nešto neobično.

Knjiga koju imate pred sobom je zbirka priča/recepata, ako je verovati našem glavnom kuvaru koji detaljno opisuje način pripreme istih. Tako ćete kroz priču naučiti kako se pripremaju neki od unikatnih specijaliteta orkške kuhinje poput Mariniranog goluba, Jastučića s baziliskovim mozgom, Hleba od banana, neizbežnog pasulj troprdca i Ork-proje koja je zaludela svet. To nije sve. U ovom kuvaru ćete naći i savete za pripremu pojedinih egzotičnih jela poput Grifonskog ragua, sec-kolj gulaša, kremenjaka i gozbe od glista (nemojte da vas odvrati naziv ovog jela, ako je verovati autoru reč je o jednoj od najukusnijih ork poslastica).

Takođe, uz svaki kuvar dolazi i nezaobilazni rečnik sa pojmovima koji je od velike pomoći budućim mladim kuvarima punim entuzijazma za pripremu nekih od navedenih i drugih jela u knjizi. Takođe, iz ovih priča/recepata se može mnogo toga naučiti o događajima iz orkške istorije koji su bili vrlo bitni ne samo po izvojevanim pobedama već i po načinu na koji su nastala neka od navedenih jela.

Autor koji stoji iza ove knjige i koji je počeo ova stvorenja da predstavlja u drugom svetlu je Ranko Trifković. Ranko je dobro poznato ime na našoj književnoj fantastičarskoj sceni. Imali smo prilike da čitamo neke njegove priče objavljenih u brojnim zbirkama i antologijama poput Polja: mesečnika za umetnosti i kulturu, Sveske: časopis za književnost., umetnost i kulutur, Paladinove zbirke Apokalipsa juče, danas i sutra, Gradske priče 3- fantastika, Antidepresiv (Mojojsilović Bobić i na sajtu Art Anima. Njegova priča o Ork Proji je objavljena na portalu za svetsku književnost, Worlds Without Borders iz Amerike pa tako nije ni čudno što je ovaj orški specijalitet osvojio svet. Pored priča može se pohvaliti i sa dva objavljena romana Ludače i Dunavska sonata.

Kada već moram da kažem nekoliko reči o njegovom stilu predstavio bih ga kao opušteno humoristički. Čitajući o specijalitetima nisam mogao da se ne nasmejem komentarima glavnog kuvara i načinu na koji podučava nove naraštaje. Takođe i objašnjenje istorijskih događaja je, kako da kažem, urnebesno. Ne treba zapostaviti ni Dejana Mandića koji je svojim ilustracijama doprineo kvalitetu ove knjige prikazujući avanture vašeg kuvara.

Izdavač zaslužan za to što je ovaj neobičan kuvar ugledao svetlost dana je Žir izdavaštvo, kome je ovo druga objavljena knjiga iz njihove kuhinje, posle Lavkraftove Senke nad Insmutom. Odskače po kvalitetu od ostalih kuvara zahvaljujući tvrdim koricama i već pomenutom humoru koji će vas osvojiti. Dobre vesti što se tiče ove nove izdavačke nade je što u planu imaju neka nova iznenađenja poput Kuće na granici Vilijema Houpa Hodžsona (njegova zbirka priča Glas u noći je izašla u izdanju Orfelina) i No Longer Human Osamu Dazaia kojima se unapred radujem.

Hvala Ranku što je doprineo da ova naizgled zla bića budu predstavljena u pozitivnom svetlu. Nadam se da je ovo početak spiranja ljage sa njih. Vama preporučujem da nabavite ovaj Best Celer (Best seler je nešto drugo) i pokušate da pripremite neko od jela iz knjige. Garantujem prijatno uživanje. Dotad, Orkićima želim uspeha u njihovoj borbi za ravnopravni položaj u fantastici.

About Author