Zimska stripomanija

Nova Godina još nije došla, a naši verni drugari iz Čarobne Knjige su odlučili da ranije preuzmu ulogu Deda Mraza. Kao što ste već upoznati pred novogodišnje praznike se održava tradicionalna Stripomanija koja počinje 20.12, a traje do 30.12. Čarobnjaci ne bi bili čarobnjaci da nam nisu spremili par iznenađenja koja će obradovati ljubitelje pisane knjige i devete umetnosti, naročito one fantastične. Kako niko ne bi bio uskraćen spremili su nam i par naslova iz žanrovske književnosti tako da će i oni koji nisu ljubitelji fantastike naći nešto za sebe..

Spremite se. Polećemo…

Stripovi

Kako započeti predstavljanje nego najboljim ostvarenjima devete umetnosti. Mesecima smo na COBISS-u i na sajtu izdavačke kuće pratili najave tako da sa zadovoljstvom mogu da predstavim prvi naslov. Želim da postanem sultan umesto sultana je vrlo dobro poznata uzrečica, tako da vam je sada jasno ko će biti zvezda ovogodišnje Stripomanije. Pred vama su prva dva integrala avantura našeg omiljenog baksuznog vellikog vezira i njegovog pomoćnika u njihovom sizifovskom poduhvatu ostvarivanja zadatog cilja.

Zadržaćemo se još malo kod francusko-belgijske škole. Frankenovi junaci Spiro i Fantazio nam se vraćaju tako da ćemo u 2 i 3 integralu pratiti nastavak njihovih avantura. Ne treba zaboraviti ni njihovog nestašnog ljubimca Marsupilamija o čijim novim putešestvijama ćemo čitati u 3 i 4 integralu. Sa njima se vraća i naš omiljeni kauboj, poručnik Bluberi u 6 i 7 tomu kada je Mebijus bio na vrhuncu svog stvaralaštva. Ljubitelji istog imaju razloga za slavlje jer nam takođe dolaze i prva, četvrta i peta knjiga iz kolekcije njegovih sabranih radova. Deo o francusko-belgijskoj školi završavam još jednim novitetom koji kod nas ima premijeru nekoliko meseci nakon svetske premijere – Asteriks i Grifon.

Sada malo o superherojštini. Ljubitelje Marvela je sigurno obradovala vest o izlasku dva toma Korpusa Dedpula pa je ovo prava prilika da ih nabavite i pratite nove akcije najvećeg lajavca u Marvelovom univerzumu i njegove družine. Takođe nam dolazi i vrlo dobro poznati osvetnik u krvavoj priči Dobro došao nazad, Frenk kako to Panišer zna da izvede. Ni ljubitelji DC-a neće biti uskraćeni tako da za njih stiže Betmen: Smrt u porodici, priča koja se uz Povratak mračnog viteza, Godina prva, Duga noć veštica i Ubistveni vic smatra antologijskom i najdepresivnijom pričom iz Betmenovog univerzuma. Pored nje nam stiže i priča Mračne noći: metal smrti, nastavak sage o Mračnom multiverzumu iz dcjevog sveta.

Od preostalih strip izdanja koja nam stižu valja izdvojiti Frankenštajna, strip adaptaciju Šelinog klasika iz crteža Žorža Besa (verujem da, ako vam se dopala njegova adaptacija Drakule da ćete nabaviti i Frankenštajna), dva nastavka misteriozne priče Sami o odvažnoj deci koja rešavaju misteriju nestanka odraslih. Kada smo već kod dece tu su i naše dobro poznate raznosačice novina čije avanture se nastavljaju u drugom i trećem tomu (preporučujem svim ljubiteljima Stranger things). Ostalo mi je još da izdvojim preostali nastavak zabavne akcione avanture Kako ucmekati Ramireza 2, drugi tom Vršnjaka, crnohumorne priče o dvoje najboljih (ne)prijatelja Gerasimu i njegovom psu Zahariju, depresivnu priču Dani peska o jednoj od najvećih ekoloških katastrofa na američkom tlu i prvi tom Wild Westa, stripa koji predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje vesterna i pravi način upoznavanja sa junacima koji su obeležili jednu epohu. Polazimo od Kalamiti Džejn i Divljeg Bila Hikoka

Fantastika

Sada stižemo do fantastičnog dela. Obradovaću vas i reći da su u ovoj akciji završena tri serijala koje je ČK pokrenula. Asimovljev serijal o robotima je završen poslednjom knjigom Roboti i carstvo. Završnica je uzbudljiva i ne uskratite sebe za ovaj must have serijal. Drugi serijal koji bih pomenuo je Velika škole Dine koje završavaju knjige Mentati Dine i Navigatori Dine. Već vidim ljubitelje Arakisa kako zadovoljno trljaju ruke. Treći serijal je Letopisi Nesmiraja Džej Kristofa koji je završen knjigama Svetohum i Crnozorje. Mnogo sam pohvala čuo o njemu tako da je stavljen na moju listu za kupovinu.

Posebno me je obradovala vest da ćemo još uživati u klasicima braće Strugacki. Ovaj put na red je došao Grad beznađa, poslednji roman koji su pisali u kosaradnji i o kome imam želju da pišem poseban tekst. Novi naslov koji mi privlači pažnju je prvi deo serijala Dnevnici ubibota Marte Vels. Sam siže o samosvesnom ubilačkom robotu mi deluje interesantno tako da ću vrlo rado zaviriti između korica kako bih se uverio u opravdanost nagrada koje je poneo. Naravno, imam dobre vesti i za ljubitelje Vešca. Za vreme manifestacije će moći po povoljnim cenama da nabave drugi tom ilustrovanih priča iz sage o Vešcu i Veštac enciklopediju koja predstavlja pravo unikatno delo koje mora da ima svoje mesto u svakoj biblioteci istinskog ljubitelja serijala.

Nefikcija

Ukoliko pak niste ljubitelji fantastike tu su dva naslova koja će sigurno zadovoljiti vaš ukus. Zaleđen Bernara Minijea mi deluje kao odličan psihološki triler koji bi legao ljubiteljima Kad jaganjci utihnu i Dekstera Morgana i Pogovor Davida Albaharija, jednog od naših savremenih književnika i dobitnika Ninove nagrade.

Tako. Ovo su noviteti koji nas čekaju za Stripomaniju. Sada naoružajte se punim novčanicima i srećno.

About Author

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI