Plava za sadašnjost, žuta za prošlost

Kredit: Čarobna knjiga IK

ŽANR: triler/viktorijanska drama

ORIGINALNI NAZIV: Holmes

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

SCENARISTA: Lik Brunšvig

CRTAČ: Sesil (Kristof Koronas)

PREVODITELJKA: Bojana Janjušević

ZEMLJA: Francuska

GODINA IZDAVANJA: 2008-2012.
OCENA:

Vraćamo se našoj omiljenoj ediciji Stari kontinent u kojoj Čarobna knjiga logično objavljuje evropske autore. Imamo privilegiju da se družimo sa majstorima belgijsko-francuske škole, ali i nekim novim maestrima, što je po nama važnije, jer istoriju nema ko da ispriča ako ne ostavite potomke. Deveta umetnost je i sama još mlada i za sada ne ponavlja greške svojih starijih sestara da prema naslednicima ima odnos poput maćehe. Čime je prekinula ciklusni niz ponavljajućeg istog obrasca ponašanja – to stvara određenu količinu nade, jer sutrašnjica je nepoznata, skrivena neprozirnim velom tmine.

Ono što jeste poznato je da se neka dela i heroji hrane svojim tvorcima kao svojevrsni književni vampiri, žive na račun autoreve mašte i stvaranja,. Kada se otmu kontroli isisavaju sve što ovaj ima da ponudi i postaju realniji od pisca ostavljajući samo praznu ljušturu i svu drugu ostavštinu bačenu u zapećak. Jedan od takvih je Šerlok Holms. Svaki piščev pokušaj da odustane od njega i da ga usmrti je maestralno propao. Možda jer nije upotrebio protivvradžbinu ili nije poslednju priču ispisao topljenim srebrom, bilo kako bilo nadživljen je od tvorevine i nadigran. Karakter se faktički otelotvorio, autor je, u tom trenutku mogao biti bilo ko kome usadi zrnce fanovske ljubavi, a takvih je do danas bilo jedno omanje more. Neki su bili uspešniji od prve žrtve neki manje, jer nemaju svi isti kapacitet hranilišta. Ovim tomom poput modernog Prometeja poručuje: Živ sam, živ!

Lik Brunšvig – vrlo produktivan scenarista. Popriličan broj njegovih dela spada u fantastiku, neka od njih su: Urban Games, Angus Powderhill, Makabi, Les Nouvelles Aventures de Mic Mac Adam, Le Sourire du clown, Après la guerre, La mémoire dans les poches, Lloyd Singer, Urban, Pouvoir des Innocents, L’Esprit de Warren i Vauriens

Sesil (Kristof Koronas) – crtač srednje generacije. Manje angažovan od svog partnera, ali i on poseduje određeni staž u stripskoj panorami, pa je iznedrio dela: Réseau Bombyce, L’Empreinte des chimères i Piccolo.

Holms je poginuo herojskom smrću i čini se zatvorio jednu veliku londonsku priču godinama odlaganim kobnim poglavljem. No, mnoštvo sitnica ne daju Votsonu i Viginsu mira, ulaze u sukob čak i sa Majkroftom. Polako, ali sigurno im postaje jasno da se mnogo toga zataškava o smrti njihovog prijatelja. Tragovi ih vode u ne baš svetlu prošlost pokojnika, tamo gde je sve zamagljeno lažima i gde bi im koristio Holmsov blistavi um. Što više zagrebljuju po fasadi više zlih duhova puštaju na slobodu da se vrzmaju nesputani. Opasnost dostiže vrhunac kada tajne odluče odneti prvi život da bi ostale tajne. Onako kako ih je oduvek učio prijatelj tako i oni prate osećaj, poput lovačkih jazavičara na tragu divljači. Nažalost ili na sreću, ovo nije čitava priča a rasplet ćemo sačekati do sledećeg toma

Ton priči daju boje, plava za sadašnjost, žuta za prošlost. To je savršeno pogođen način da se pojača doživljaj viktorijanskog doba. Autori daju omaž i tvorcu Arturu Konanu Dojlu pretvarajući ga u Votsonovog književnog agenta, što je najverovatnije materijalna greška, jer ko je tada imao agente, ali ovo je ipak fantastika pa ćemo tu greškicu smatrati možda i namernom, svakako lep detalj. Sem toga priča nema rupa, sve je uklopljeno u takozvani kalup legende. Dominiraju porodične tajne, što je uvek zanimljivo kada je u pitanju opšte poznat lik. Crtež baš mnogo doprinosi ovom delu, na neki način konstantno budi osećaj da čitate feljton iz Stranda. Biće da je zbog utiska stare fotografije, odnosno, tog načina rada.

Elementarno, dragi naši čitaoci, je da dođete u posed ovako vrlo umešnog stripa. Ponajviše jer popunjava sve one praznine o kojima smo razmišljali pročitavši kompletan opus. Odgovori su uvek dobri makar nas i ne zadovoljili. Predlažemo vam da krenete po svoje odgovore Holmsovim stopama familijarne prošlosti.

About Author