Sudar titana iliti Zašto neko delo postaje klasik.

ŽANR: superheroji/naučna fantastika

ORIGINALNI NAZIV: Doomsday Clock part 2

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

SCENARISTA: Džef Džons

CRTAČ: Gari Frenk

ZEMLJA: SAD

GODINA IZDAVANJA: 2019–2020.
OCENA: 9

 

Već nakon prvog dela smo znali da je ovo izdanje biblioteke DC GOLD hot nešto posebno, i sada imamo i potvrdu toga. Čarobna knjiga radi nemerljivo dobar posao, izbor stripova je izuzetno pažljiv – takav da dobijamo najbolje, ali i one pomalo skrajnute bisere devete umetnosti. Nije zanemarljiva ni činjenica da su faktički dostupni za svačiji džep. Vrlo lep i, što je još važnije, učinkovit način popularizacije pre svega stripova, a onda i knjiga. Treba napomenuti i to da su jedan od retkih izdavača koji stavlja fokus na fantastiku i zaslužuju svu našu podršku na putu koji je trnovit – kao što je trnovit i sam put uzdizanja žanrovske literature. Nadajmo se da ćemo u ovom slučaju upotrebljavati onu latinsku poslovicu: preko trnja do zvezda.

U poslednje vreme dosta razmišljam o stripovima, knjigama, pa i sveukupnoj umetnosti. Što nije baš tako čudno sa obzirom na to čime se bavim, ali možda je sam pravac razmišljanja malo van ustaljenih staza. Pa bih sa vama razmotrio jedno od tih razmišljanja… Šta je to šta jedan klasik čini klasikom? Toliko bitnih dela se ne naziva klasicima. Dakle, kako se uopšte doseže to renomirano društvo? Ne postoji tačna definicija – ali postoje preduslovi koji se moraju ispuniti. Neki od njih su lepota izraza, filozofija, društveno važne teme, kvalitet, univerzalnost, ali iznad svega toga je vreme. Zašto ovo kažem? Delo mora biti predstavnik svog vremena. Mora biti zanimljivo i danas, u redu je dobro ostariti, to nam vino govori, a u vinu je istina. Međutim, to je u redu dok ne postane vid elitizma – a veoma je blizu tome. Sa obzirom na to da dela nastala između dva velika rata imaju pridev savremeni klasik, a kasnija moderni klasik. Dakle, nisu dovoljno ostarila da bi bila samo klasik. Sa druge strane, to i nije tako loše, jer imamo čemu da stremimo, i to potvrđuje onu notornost – dobra dela ipak mogu odneti pobedu nad vremenom ili makar izvući nerešen ishod, ma koliko zastarela, ona su upravo šahovske figure koje vreme pomera za svoju pobedu, tako im indirektno dajući šansu za pat poziciju, iliti narodski rečeno – jedno bez drugog ne mogu. Zbog čega sam pričao o ovome? Zato što sam uveren da je ovaj strip već klasik, ili makar moderni klasik. Poseduje sve, apsolutno sve karakteristike jednog klasika, ponajviše onu glavnu, a to je – bezvremenost. Ipak, da ne bih bio u ulozi sudije, sudite mu vi i, naravno, vreme.

Džef Džons – prvenstveno filmski i TV scenarista sa bogatim kolažem iza sebe, na kom se nalaze serije Blejd, Smolvil i Fleš. Filmovi koji se nalaze za njim su Zeleni Fenjer, Akvamen i Čudesna Žena 1984. Stripovski angažmani su mu Mladi titani, Društvo pravde, Fleš, Sokolar, Zeleni  Fenjer i Beskrajni smak.

Gari Frenk – crtač Neverovatnog Hulka, Ptica grabljivica, Superdevojke, Kina, Supermena, Šazama i Betmena. Kao i na ogromnom  projektu Ponovno rađanje: DC univerzuma #1.

Mrak univerzuma Nadzirača se doselio u univerzum DC-a. I to zahvaljujući nesuđenom heroju i potvrđenom zlikovcu Ozimandijasu. Njegovi planovi za spas univerzuma vode do brojnih sukoba metabića, vode ka novom Smaku. A najgore od svega je što vode ka sudaru titana obračunu Supermena i Dr Menhetna – ka kraju svega što postoji. Ishod pogađate, ali ne i kako će do njega doći.

Iz prethodno napisanog ste sigurno zaključili da sam oduševljen – i jesam. Ovaj strip je sve ono šta treba biti visoka stripovska umetnost. A otežano mu je, nije to lako postići sa superherojima. Ipak, ovo delo nadilazi okvire superherojskog stripa. Apsolutnom skladnošću akcijskih, filozofskih i ostalih segmenata potrebnih za bilo koje veliko delo. Retro fazon nam daje doživljaj da Nadzirači još traju, da smo još uvek u legendarnoj priči. Neki će, siguran sam, pomisliti da se izrabljuje stara priča i ideja o preplitanju univerzuma, ali nije tako. Časovnik sasvim lagodno stoji i sam, uveren koliko i ja da je na putu za kuću slavnih. Siguran sam da neće zalutati, zvezda je rođena.

A vi samo ispratite njen sjaj do najbliže knjižare, i, i vama će osvetliti put. Čekaju me još neki stripovi i knjige, odoh da čitam, da bih vam mogao pisati. Očekujem brdo vaših utisaka o ovom remek delu u komentarima. Nije važno ako se ne složimo, složićemo se u nekom narednom tekstu.

About Author