Svet Munchkina

Iz krivog ugla ¾ nerda…

Šta je to Muchkin?

  • Munchkin – napaljen igrač koji nema poštovanja prema saigračima i  generalno igra prljavo.
  • Munchkin – naveći dosadnjakovići sa kojima ćete imati priliku da igrate. Igraju bezumno rušeći i ubijajući sve na putu pri tom imajući vremena da osatalima šefuju. Uglavnom to je onaj koji hvata na buku i galamu i zabije ti nož u leđa. Kad pogledaš njegov  karakter u igrici vidis da nije ni stigao da ga izgradi…ali eto ti ga,  ide do pobeeede!!!
  • Munchkin – igra sa sprecifičnim kartama koju je osmislio Stiv Džekson , ilustrovao John Kovalic . Muchkin je zamisljen kao smešna strana rpg card gaminga i temelji se na konceptu gore pomenutih  Muchkina. Koliko je igra bila popularna svedoči i to da je  2001 godine dobila nagradu od Origin Award za najbolju tradicionalnu igru sa kartama. I to da ima milion različitih dekova i ekstenzija a najnovija stvar iz sveta Muchkina je  i board game, svedoči o njenoj popularnosti

munchkin1Moj susret sa Muchkinom

Za vreme srednje škole u naše malo mesto pored Gospodara, heavy metala , vutre u pakovanju šibice neko je doneo i Dungeons and Dragons. Jupi ,jupi,sreća sreća, radost. Nabubali smo knjigu pravila, našli gamemastera i kako niko od nas nije bio ozbiljan geek igrali smo D&D možda pet ili šest puta. (Verovatno se pitate šta sad ova priča kakvi D&D kad je tema Muchkin , polako neću mnogo gnjaviti genezom.) Kako smo svi bili ljubitelji Daglasa Adamsa, Montipajtonovaca, Teri Pračeta i Saut parka ( i uz ogromne količine vutre ) krenuli smo da igramo umesto FRPa  GLP. Ili ti kako je to naš gamemaster nazvao glupovanje. I to je potrajalo jedno dobrih godinu dana. Dok se svi nisu zadevojčili ili zamomčili krenuli na pripreme za faks et cetera et cetera. Iako sam volela glupovanje uvek je bilo izuzetno nepraktično što to toliko dugo traje. (ja sam ionako geek samo na ¾) Kada se vratim u to vreme jako mi je žao što nismo znali da postoji Munchkin. Evo nas opet na temi. Muchkin sam otkrila realtivno kasno pre neke 4 godine i to preko prijatelja koji su bili japi duvači ili freelanceri koji se bore za freelancerski hleb nasušni. Tražila sam malo da se maknem iz klubova (kojih klubova?) i počela sam priču u glupovanju gde su me drugari usmerili na Muchkin, kada su mi ukratko obasnili šta je to i dali mi par naziva čudovišta i kletvi , pala sam na teme i od rešila da ne jedem meso i ne duvanim nedelju dana ne bi li skupila za svoj prvi dek. Posle izvesnog vremena pravac u Crni Zmaj i voila kupila sam svoj prvi i jedini dek (za sad)  Star Muchkin . Kako su stvari u mom zivotu išle sa nedostatkom vremena i prostora igrala sam muchkin prvi put tek za 5 meseci i to u Sloveniji.

Play the game , play the game , play the game …

Pravila igre su relativno laka, no i pored toga uz dve ili tri jezičke barijere i zamagljenosti uma usled odredjenih supstanci špricer, union, laško i domaćica, prva partija Muchkina je izgledala kao svađa patuljaka, vilenjaka i njihovih pomoćnika na Disk svetu. Čitanje karata povlačenje karata i njihovo vraćanje na isti dek i tako u nedogled. Već druga partija je bila super laka i svi smo bili pravi j* mame.

Ubij čudovišta, ukradi blago i zezni prijatelja su liberte, fraternite et egalite Muchkina.

Broj igrača je od 3 do 6. Raspored je prozivoljan,odnosno kako se dogovorite. Ja imam okruglu kocku za prvo bacanje ne bi li se na početku posvađali i malo začinili igru odmah na početku.

U Munckinu svi igrači počinju od nivoa 1. Cilj igre je doći do nivoa deset. (ili dvadeset u epic level igri) Osnovni način osvajanja nivoa je ubijanje čudovišta. Naravno postoji više opcija za osvajanje nivoa, od same karte koja ti kaže da si osvojio jedan nivo više pa do prodaje itema u vrednosti od 1000 poena. Za zadnji nivo, tj. pobedu je važno da ga osvojiš pobedom nad čudovištem. Osim ako nemaš neku kartu koja opet izuzetak od pravila. Generalno za muchkin je jako važno pored osnovnih pravila koja imaju 4 A4 strane i to da znaš dek. Know your deck know your game.  Igrači tokom igre mogu slobodno da koriste svoje karte na čudovištima i drugim igračima i to sve u cilju pomoći ili sabotaže svojih bližnjih. Na početku kruga svaki igrač dobija po tri karte iz oba decka.

Osnovni krug igre počinje tako što igrač izvlači kartu sa nacrtanim vratima (door card) time simbolično kucajući na vrata čudovištu.  Izvučenu kartu pokazuje svima i to je ili karta sa čudovištem ili karta sa kletvom , tj zamkom . Ako igrač izvuče karticu sa čudovištem mora je igrati, tj odlučiti da li se bori sa njim ili beži. Ako izvuče kletvu automaski je preuzima na svog karaktera u igri, bilo da je to neki otezavajući efekt ili nešto drugo. Nekad se desi da igrač mora da promeni pol i tako postane rodno dezorijentisan te preskače sledeći krug. Moja najgotivnija kletva je iz špila Munchkin Chtulhu, gde igrač mora da peva umesto da govori, sve dok mu neko drugi ne skine kletvu određenom kartom. Ako igrač u svojem »kucanju na vrata« nije izvukao ni čudovište ni kletvu ima pravo da »pljačka sobu« (looting the room) odnosno povuce jednu kartu ne pokazujući je. Ili ima mogućnost da »traži nevolju« tako što iz svojih karata koje ima u ruci izabere čudovište.

Borba čudovišta i muchkina

Da bi se borio protiv čudovista uporedi svoju borbenu moć sa moći čudovišta. Borbena moć je moć tvog nivoa plus sve modifikacije pozitivne ili negativne dobijene od item kartica, štitova, kaciga, cipela i ostalih karata, poput jednokratne pomoći, napitaka, tvoje rase i klase, etc.  Ako imaš šanse da pobediš čudovište bitka počinje. Ako izgubiš, sledi pokušaj da pobegneš, pa se kockaš. Uglavnom ti treba 5 ili 6 da pobegneš, osim ako nemaš neki nadrkan štit koji ti daje prednost ili tvoja rasa ili klasa ti daje neke od mogućnosti da probaš da pobegnes i sa 4 na kocki.  U toku borbe nema trgovanja sa itemima i jedine karte iz špila u tvojoj ruci, koje možes da koristiš su karte jednokratne pomoći.munchkin

S druge strane tvoji suparnici mogu da ti pomognu ili odmognu bacajući kletve, zamke, drvlje i kamenje na tebe ili napraviti savez sa tobom i pomoći ti uz adekvatnu nadoknadu. Raspodela blaga po njihovim uslovima, poklanjanje itema i šta god se dogovorite za pobedu i šta god si spreman da daš za nivo više.  Na papiru pravila još i piše da posle pobede nad čudovištem treba sačekati merodavnih 2,6 sekunde ne bi li pobeda bila pravosnažna. Ako u tih 2,6 sekundi ti niko ne zabiberi čorbu tek onda možeš da odahneš jer ideš jedan nivo više. Ubio si zver! Slatka slatka pobedica, vučeš karte sa gomilice blaga. Nekad je to jedna karta nekad su dve, nekad blago daš saborcu jer te je spasao smrti ili gubljenja nivoa. Nekad dobiješ i dva nivoa u zavisnosti od toga koliko si cudovišta pobedio. Ima jedna jako gadna karta u svakom špilu koja se zove Wandering Monster. Koja omogućuje da napadneš igrača sa još jednim čudovistem u toku njegove borbe.

                         munchkin2munchkin1

Rase, klase i ostale kaste

munchkin3

Tvoj karakter na početku igre je uvek čovek, bedni smrtnik. Kroz igru možeš da mu promeniš rasu i klasu čak i pol. U osnovnom deku, možeš da budeš po rasi vilenjak u klasi lopova, vilenjak čarobnjak, patuljak ratnik. Postoje i kartice koje se odnose mešano poreklo, mixbreed i powerbreed. Mama vilenjak otac čovek. Mulat. Sve rase i klase imaju svoje prednosti, neke u magiji, neke u borbi a vilenjaci imaju tu moć da kao tvoji pomoćnici dobijaju level ako pobede zajedno sa tobom u borbi. Mali dobri elf.  Pored toga što tvoj junak ima rasu i klasu on ima i opremu. Do 5 karata oružja i zaštitne opreme plus 5 karata koje možeš da imaš u rukama.

Mislim da je najbolje odgledati ovaj polučasovni video Willa Weathona, pa će stvari biti malo jasnije (a i ja neću morati da loše prevodim engleske nazive) :

Zašto je volim da igram Munchkin?

Zato što su ilustracije i tekstovi na karticama užasno smešni ma koliko puta ih pročitao.

Zato što jedna partija traje oko sat vremena i nemaš game mastera kojeg svi mrze. Niti morate da izvlačite šibicu ko će da bude game master. Zato što je to biser u svetu rps društvenih igara gde ti ne treba iskustvo Napoleona u strategiji da bi imao realnu šansu da pobediš. Munckin je kao Politikin zabavnik za sve od 7 do 77.

Zato što su kutije tako lepe i slatke i dobrog formata da možes da ih strpaš u backpack.

Zato što nema svih onih figurica, kockica, žetončića koje kad izgubiš počneš da plačeš i pomisliš : »od blata ću da vas pravim«.

Zato što možeš da budeš zao i zabadaš ljudima nož u leđa na mnogo glupe fore i tako istreseš sve svoje frustracije koje ne možeš na poslu, u školi, na ulici i to bez posledica.

Zato što je igrica zarazna i za one koji nisu gikovi. Eto na primer pre dva leta sam nosila Muchkin na more, posle toga još dve devojke su kupile svoje dekove tako da sad možemo da igramo sa sva četiri deka i dve ekstenzije za osnovni deck. Iskreno nisam pristalica toga, jer je jako tesko doći do itema i nabildovati svoje borilačke sposobnosti, ali hej to se samo Munchkin i mnogo toga je čista sreća, obična slučajnost. Pitanje je da li baš uvek najveći munchkin pobeđuje?

Zima dolazi, trk u Crni Zmaj po tvoj Munchkin dek.

Korisni linkovi: