Svi smo mi napola monstrumi

 

 

ŽANR: naučna fantastika / superheroji
IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga
ORIGINALNI NAZIV: Harleen
AUTOR: Stjepan Šejić
PREVODILAC: Draško Roganović
ZEMLJA: SAD
GODINA IZDAVANJA: 2019.
OCENA:

 

Kada je najavljen ovaj strip u ediciji DC GOLD hot! bio sam oduševljen i pun očekivanja. Praktično sam sebe uverio da sa njim dobijamo savremeni klasik. Za takvo mišljenje je postojalo nekoliko razloga, prvi je svakako Stjepan Šejić koji je razbio i u Sunstone trilogiji. Drugi je Harli Kvin, takav materijal se teško mogao protraćiti. U suštini, ona je jedan od onih zlikovaca koje svi poštuju ili, u krajnjem slučaju, vole. Pravi pravcati primer antiheroja.

Na početku beše sve crno-belo, jasno vidljive granice dobra i zla. Ali kako se strip razvijao u nešto više od petparačkih magazina, razvijali su se i likovi i svest o tome da niko nije lišen mraka i svetla u potpunosti. Dobili smo antiheroje, ljude koji nisu ni zli ni dobri, samo ljudi, u stanju sve da urade. Tu se nije zaustavio razvoj, jer su neki od opšte poznatih dobrica dobili svoje mračne strane i postali ljudskiji. Granica danas gotovo da i nema, heroji, antiheroji i zlikovci, svi mogu skliznuti u bezdan tame. Deveta umetnost se podigla na nivo vrhunske drame. Ni sami nismo mogli poželeti bolji razvoj stripa, toliko mogućnosti je otvoreno. Toliko multiverzuma stvoreno samo tim jednim malim korakom kojim se i zlu daje za pravo. Borba sa tamom nije opipljiva, svako od nas je delom čudovište. Istinski heroji svaki dan dobijaju tu bitku, svaki dan savladaju mračnog titana u sebi.

Stjepan Šejić – Uspeva da se probije tako što je tokom 2011. godine počeo da kači crteže na internet platformu  Deviant Art među kojima je bilo mnogo onih sa lezbo BDSM odnosima. Iz čega proizilazi i serijal Sunstone, te dugo radi na serijalu Vičblejd i stripu The Darkens, kao i nekoliko manjih ostvarenja. Autor je mnogobrojnih Marvelovih naslovnica.

Mlada psihjatrica ima teoriju po kojoj bi mogla pomoći i najtežim zločincima da se rehabilituju. Kako su sreća i nesreća nerazdvojne – dobija resurse za svoj projekat i jedne noći doživljava stravičnu traumu. Počinje raditi u ludnici Arkam sa svim nama dobro poznatim zlikovcima. Jedan od njih je i Džoker. Muče je sesije sa njim, čini se da on jedini nije čovek već kompletan monstrum. A onda…nada… Možda, ipak nije totalno bez empatije. Ali umesto projekta, sada on postaje centar njenog malog sveta. Zaljubljena je i mora to da krije. Do noći u kojoj će postati njegov harlekin. Čitanje kako će doći do toga prepuštam vama.

Ovo u suštini nije superherojski strip već fantastična ljubić drama. Impresionira psihološki prikaz glavne junakinje. Njen postepeni prelaz na mračnu stranu. Njen lik u potpunosti zaokuplja ovo delo čineći i velikog Džokera pomalo skrajnutim i alatom koji se koristi da nam nju bolje prikaže. Što nimalo ne obara kvalitet priči, jer je sve uklopljeno savršeno. Šejić još jednom pokazuje da je maestralan u crtanju ženskih junaka. Delo koje je opravdalo sva moja očekivanja, jedan od najboljih DC stripova koje sam čitao. Od mana jedino što mogu navesti je jebena cenzura psovki. A što je najgore, ne razumem zašto. Ovaj strip svakako nije za decu, izuzetno je surov i nasilan. Ako nam nasilje ne kvari decu, kako će to učiniti jedno ’jebi se’? Kako da vam saopštim, deca su toliko bombardovana seksualizovanim sadržajima, da su psovke najmanji problem. Čak i da nije ovako kako kažem, cenzura je vrlo nepoželjna, radije ne pišite psovke.

Strip koji je svakako obavezno posedovati čak i za one koji nisu fanovi DC-a ili superheroja. Pravo malo psihološko remek-delo. Koje govori o buđenju monstruoznog dela ličnosti. Ne budite Harlin ili budite. Ostavljam vam da sami odlučite. Ipak, da ne bude da vas guram vašem monstrumu, osmehnite se, već pišem naredni tekst.

About Author