Za Kralja (For the King)

Igre su danas, u suštini, besmisleno jeftine. Razume se, sveža igra AAA produkcje košta oko šezdeset dolara, ali u poređenju sa količinom sati koju u nju može da se ulupa, ispadne otprilike koliko i cena odlaska u bioskop. Igre nezavisnih studija su otprilike dva do tri puta jeftinije. A onda postoje igre kao što je „Za kralja” (For the King) čiji je vek trajanja gotovo neiscrpan. Mogućnosti proigravanja skoro pa neograničene. Svaka partija donosi nešto novo, a igra se u laganim zalogajima koje možete da odmerite po svom nahođenju.

Hiperprodukcija igara ishoduje stvarnom ili percipiranom jednoličnošću. Znaju se neke žanrovske karakteristike, a među RPG igrama klišei su česti. Stoga ova igra predstavlja izuzetnu retkost, jer na mnoge načine donosi preko potreban dah svežine u epsku fantastiku na računarima.

Igra donosi šest kampanja. Postavka je srazmerno jednostavna, a u naslovnoj pustolovini zemlju Fahrul poharao je Haos. Kraljica poziva pravoverne da se odupru i preotmu presto ubicama kralja. Ali kao što se kaže, važno je putovanje, a ne ishodište, te je tako i u ovoj igri.

Podžanr ove igre bio bi potezna igra nalik na Rogue (rogue-like). Ovo je tipičan naziv za igre kod kojih postoji jak element meta-igranja što znači da se napredak ostvaruje kako tokom same igre, tako i kroz ceo vek igranja, iz jedne partije u drugu. Proceduralna generacija nivoa važan je deo podžanra, pa tako i ove igre. Što znači da će svet uvek biti pomalo drugačiji, ali sa osnovnim gradivnim elementima.

Poteznost igre oslikava se kako na strateškom (mapa sveta) tako i na taktičkom (borbeni susreti) nivou. Na mapi, tročlana družina napreduje tako što se likovi kreću jedan po jedan. Kada svi obave ono što imaju, dan se bliži smiraju i noći, a svakih šest poteza vreba po jedan simbol Haosa. Svaki simbol pomera brojač za jedan. Posle tri simbola Haos se pojavljuje u vidu dodatnih protivnika, posebnih polja (zemalja) i veoma teških „kraljica” (Boss battle). Tokom borbenih susreta, traka za poteze predstavlja redosled kojim igraju učesnici bitke.

Mapa se sastoji od šestougaonih polja. Vizuelno, predstavljaju tematski deo teritorije. Na primer, u Zlatnoj Ravnici nema mnogo prepreka, sve su žitna polja, dok je kroz Otrovnu Močvaru kretanje otežano, mnogo je skučenih prolaza i opasnosti. Osim uticaja na kretanje, teritorija krije tematski srodne grupe protivnika. Nisu sva polja prohodna, a na nekima se nalaze zagonetke ili gradovi u kojima se likovi mogu odmoriti, dokupiti opremu i preuzeti zadatke. Izvršavanje zadataka donosi nagrade u opremi i zlatu, a važan efekat je i to što se simboli Haosa uništavaju. Time se obezbeđuje uzbudljiv tempo igre koji nalaže da se svaki korak pažljivo odmeri.

Premda su borbe česte, nisu sva bića na koja družina nailazi ratoborni. Štaviše, počesto je neophodno iskazati se u jednoj od deset osnovnih osobina. Neke su neizbežne i zajedničke za mnoge igre žanra RPG (snaga, vitalnost, inteligencija), dok su druge zanimljivo postavljene. Na primer, jedna od osobina je svesnost (Awareness). Osim što utiče na preciznost dalekometnog i štapnog (polearms) naoružanja, omogućava izbegavanje zamki, zaseda, te veštinu šunjanja pored protivnika kako bi se izbegla borba. Talent je važna osobina za muzičare i magove, te moreplovce. Dakle, osim što se koriste u borbi, ove osobine mogu biti stavljene na probu i kroz dogodovštine.

Tu u žižu dolazi – Fokus. Bez šale, Fokus je važan koncept igre. Služi kao jedna vrsta džokera ili pojačanja. Naime, svaki zadatak zahteva da ispunite određeni broj slotova. Svaki od njih može bit uspešno popunjen u odnosu na vrednost tražene osobine i uspešno bacanje kockice. Ako ste igrali stone RPGove, prepoznaćete ovo kao pravilo igre o “uspesima” (success rolls). Fokus ne samo da obezbeđuje garantovano popunjavanje slota, već i pospešuje izglede da se dobije uspešno bacanje kockice. Fokus se isplati štedeti, ali isto tako je veoma primamljivo utrošiti ga. Ponajpre i stoga što se obično obnavlja po principu “napuni do vrha”, pa je upravljanje Fokusom još jedna u nizu uzbudljivih odluka koje se donose u ovoj igri.

Inovativnost igre odražava se i u zanimljivoj postavci vrsta likova. Premda neki imaju uporište u arhetipovima epske fantastike, svaki je ponešto drugačiji od onog što se susreće u ovakvim igrama.

Lovac je brz i precizan. Kovač je tvrd orah. Učenjak je mudar i vešt u čarolijama. Ministrel nadahnjuje saveznike i osujećuje protivnike. Traper je svestran borac i vešt sa zamkama. Travar je čarobnjak i iscelitelj. Svirač osim što je sjajan muzičar nikad nije bez novca. Drvoseča je pouzdan borac. Tu su i tri posebna lika koji se otključavaju događajima iz igre: Prosjak koji nije ništa posebno, ali ima prilično dobre početne osobine, Monah koji je i borac i iscelitelj, te Lovac Blaga koji koristi vatreno oružje i obezbeđuje preko potrebno blago koje donosi čarobne predmete.

Otključavanje se vrši u Prodavnici Znanja. Otključavaju se vrste likova, dodaci koji menjaju kozmetiku, oružje i oprema, ali i lokacije i događaji. Naprosto, igra je sve punija sadržajima što je više igrate!

I to sve što sam vam prikazao samo su delići kalidoskopa koji „Za kralja” predstavlja. Jedinstvene lokacije, tamnice pune blaga i opasnosti. Tu je i tridesetak veština, preko sto čarolija, četrdesetak različitih efekata i preko šezdeset potrošnih materijala (consumables), a opremu ne mogu ni da nabrojim, jer oružje, štitovi, šlemovi, oklopi, čizme, nakit i ogrlice dolaze u mnogo različitih oblika, od običnih, preko retkih i legendarnih artefakata.

Igra „Za kralja” pruža onu vrstu uzbuđena zbog koje vam ne bude mnogo krivo što se borba završila. U svakoj partiji borili ste se hrabro, donosili važne odluke i dali sve od sebe. Katkad cela družina skonča jer se niste dobro pripremili, jer niste vešto vodili borbu, a katkad naprosto niste imali sreće. Ima i ona vrsta slatkog gubitka kada uviđate da je ovo igra koja ne može da se reši iz prve. I nije problem, odigraćete još jednu partiju… i još jednu… i još jednu… samo još ovaj potez…

I tako stotine sati zabave, po neverovatnoj ceni od svega 20 evra za svih šest kampanja. Zaista je smešno koliko su neke igre danas besmisleno jeftine.

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI