The Batman: DC-jevo ugodno iznenađenje

Već i vrapci na grani znaju kako je DC franšiza superheroja posljednjih godina u kreativnoj krizi. Dok njihovi marvelovski rivali ponosno uživaju u naklonosti kritike i obožavanju publike, DC im se svojim filmovima nije mogao ni približiti – ni kvalitetom ni popularnošću. Ipak, ima nekih naznaka kako se kotač sreće počeo vrtjeti u suprotnom smjeru. DC je izgleda počeo učiti na vlastitim greškama i izbacivati dobro napravljene filmove rado gledane među geekovskom zajednicom. Prvi koji je pokrenuo taj trend bio je Joker iz 2019. A ovogodišnji Betmen/The Batman ga je znalački nastavio.

Nastao pod redateljskom palicom Matta Reevesa, film nas odvodi kronološki nešto ranije negoli većina njegovih pandana. Naslovni lik (Robert Pattinson) ovdje više nije mačo akcijski junak hrapavog glasa i stoičke nesalomivosti, već mladi muškarac u dvadesetima – i dalje fizički snažan no emocionalno ranjiv i krhak zbog traumatičnog ubojstva svojih roditelja od čega se još nije posve oporavio. Zaboravite na visoke ideale i moralne standarde ostalih inačica Batmana, ovdje je naše omiljeno suberbogato siroče oličenje krutog pragmatizma koje probleme Gotham Citya rješava isključivo strahom i nasiljem.

No naš je junak dobrim dijelom odlika grada koji ga je iznjedrio. Sljedeći najbolje ideje ranijih DC-evih ostvarenja, i ovdje je Gotham City razrađen toliko da ga se slobodno može smatrati jednim od protagonista. Velik je i opresivan, mjerila nimalo prilagođenog čovjeku. Vrijeme je neprestano kišno i oblačno. Scenama eksterijera dominiraju teške i mračne boje, lišene svjetla i osjećaja topline. I ovdje je, kao i drugdje, fizička pojavnost grada tek zrcalo društvu koje ga nastanjuje. Gotham je nastanjen nesretnim i isfrustriranim ljudima, lišenima ikakvog optimizma i nade. Ispod površine ključaju masovno nezadovoljstvo i bijes. Ljudi na vrhu društvene piramide nesposobni su i korumpirani, posvećeniji nagomilavanju i jačanju vlastite moći i bogatstva nego upravljanju gradom koji im je povjeren. Tračak nade nazire se tek u predstojećim gradonačelničkim izborima, gdje se trenutnom gradonačelniku suprotavlja mlada perspektivna izazivačica.

Taj i takav Gotham ubrzo postaje poprište niza misterioznih zločina. Nepoznati počinitelj počinje s nemilosrdnim egzekucijama gradskih čelnika, raskrinkavajući njihovu korupciju i ostavljajući personaliziranu poruku Batmanu na poprištu svakog od ubojstava. I dok naš glavni junak muku muči s istragom, i ostali akteri vuku svoje poteze. Batmanov suradnik u policiji Jim Gordon (Jeffrey Wright) ometen je nesposobnim šefom i korupcijom u policijskim redovima; ustrašeni gradski čelnici pitaju se tko je sljedeći na listi za odstrel; šef mafije (John Torturro) gleda kako iskoristiti nastali kaos kako bi dodatno povećao vlastitu moć i utjecaj; a mladu Ženu-mačku (Zoë Kravitz) zanima samo tko je naredio ubojstvo njene prijateljice kako bi mu se mogla osvetiti.

Radnja filma teče glatko i uštimano, vješto žonglirajući između nekoliko različitih rukavaca kako bi ih sve objedinila u dostojan klimaks na kraju. Gradonačelnički izbori, istraga Žene-mačke, mafijaške i političke spletke sve su dobile dovoljno prostora da se razviju i zaintrigiraju gledatelja. Centralna linija radnje prati pak samog Batmana i njegove pokušaje da otkrije tko se točno krije iza serije ubojstava. Pohvalan je pristup na koji se Reeves odlučio vezano za glavnog junaka, podsjećajući nas kako Batman nije samo nabildani akcijski junak, već također i prvoklasni detektiv. Zaista, užitak je gledati Batmana kako manje vremena provodi mlateći generičke zlikovce; a više analizira, ispituje i istražuje – sve kako bi otkrio istinu iza serije zločina.

Naravno, film nije bez mana. Moglo bi se primjerice prigovoriti da je uzeo prevelik zalogaj, obrađujući previše kompleksnih tema koje se ne stignu dostojno obraditi u ograničenom vremenu filmskog formata. Isto tako, Batmana tu i tamo previše pomazi božica Fortuna tijekom njegove istrage, isporučujući mu rezultate koji gdjekad djeluju više kao posljedica sretnog pokušaja, a manje kao neprikosnoven rezultat detektivskog rada. No pozitivnih je strana znatno više. Odlučite li se pogledati ovog Batmana, dobit ćete film s glavom i repom, uz redatelja koji je znao što radi i znalački izbjegao sve veće propuste. Dobit ćete film od tri sata kojem se njegova duljina uopće ne osjeća. Dobit ćete film kojem razrada likova i tema nisu stran pojam; koji zna što želi biti te to i uspijeva. Sve u svemu – dobit ćete film za kojeg ćete biti zadovoljni što ste ga pogledali. U konkurenciji današnjih blockbustera – to je i više nego dovoljno.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author