Značajan deo istorije stripa

ŽANR: istorijska fikcija/avantura

ORIGINALNI NAZIV: BARBE-ROUGE: Le Démon des Caraïbes, Le Capitaine sans nom

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

SCENARISTA: Žan-Mišel Šarlije

CRTAČ: Viktor Ibinon

PREVODILAC: Ilija Čanak

ZEMLJA: Francuska

GODINA IZDAVANJA: 1959-1965
OCENA:

Veliki izdavači poput Čarobne knjige ne mogu se rukovoditi isključivo profitom, pogotovo ne u toliko značajnim edicijama kao što je Stari kontinent. Naime, to je faktički vođenje računa o kontinentalnoj kulturnoj baštini, posao samo za savesne i odgovorne kulturne radnike. Za sada, to rade izuzetno, ravnopravno raspoređujući dela od značaja i ona trenutno popularna iliti trendseterska. Međutim, ne bi trebalo da upadamo u zamku misleći ako je nešto relevantno da je automatski i kvalitetno ili ako je popularno da odmah ne valja. Značenje bitnosti je isključivo doprinos dela žanru ili sferi u epohi kojoj pripada, što izbor čini daleko zahtevnijim zadatkom. Mnoga dela bespovratno zastare i tome se ne treba i ne može odupirati, ali pažljivim odabirom možemo zadržati vezu sa prošlošću i precima.

Ovo delo spada u ranije vrlo popularan žanr, to jest, u avanturističku istorijsku fikciju, izuzetno rasprostranjen putem feljtona u novinama i časopisima. Danas je sveden na izabrana dela. Pravila kojima se žanr rukovodi daju dosta slobode autorima, jer dozvoljava posuđivanje od različitih stvarnih likova i događaja – i apsolutno ih podredi priči i junacima. Izgleda prosto, ali nije uopšte tako kako zvuči. Kao i u svakom drugom žanru, moraš biti jako dobar da bi čitalac raspoznao delo ne bi li ono ostalo po nečemu upamćeno i na duže staze . Naravno da su ova dela voljena i onda kada im odavno istekne rok trajanja. Pojedina to zaslužuju značajem, druga kvalitetom, i naposletku treća nostalgičnim romantizovanjem mladosti ili prošlih vremena, što se sa lakoćom može odnositi na bilo koji žanr ili pak sferu života.

Žan-Mišel Šarlije – po zanimanju avijatičar, te osnivač i glavni urednik jednog od najvećih strip časopisa svih vremena: Pilota. Autor je stripova: Tajger Džo, Belloy i Tangija i Laverdira. Urednički doprinos frankobelgijskom stripu mu je enorman kroz: Asteriksa, Bluberija i Fort Navaho. Velikan svetskog stripa koji je radio u sva tri časopisa koja su menjala lice evropske devete umetnosti, slava mu.

Viktor Ibinon – crtač iz reda klasičara belgijske realistične devete umetnosti. Dela koja su ga proslavila su Bak Deni i Riđobradi, ali radio je još na delima: Rik Junior, Blondin et Cirage, Surcouf, Mermoz, Stanley i Joe la Tornade. Veličina njegovog doprinosa frankobelgijskom stripu se meri time da je jedan asteroid dobio ime baš po njemu.

Kroz dve epizode, koliko ih ima u prvom tomu, pratimo piratskog kapetana i njegovog usvojenog sina. Riđobradi i njegov Crni soko seju strah uzduž i popreko Antila i Kariba, počesto upadajući u naizgled bezizlazne situacije, ali domišljatošću i inteligencijom uvek izlaze kao pobednici. Osamnaesti vek u svoj svojoj raskoši i bedi, klasne podele su tolike jarmove nametnule i jazove iskopale – da su heroji svi koji se bore protiv toga, pa makar to bili samo u našim očima. Za trgovce, naš junak je zver žedna krvi i zlata. Što i nije tako daleko od istine, ali to će svako morati za sebe da odluči, heroj ili bandit.

Uprkos nešto manjem obimu integrala strip ćete čitati danima, jer je izuzetno tekstualan, skoro kao da imate posla sa knjigom. Radnja je u tolikoj meri posvećena tome da vas uveri kako je sve to izistinski moguće da čak na trenutke i uspeva u tome. Bilo bi još bolje da sa vremena na vreme dvojac protagonista ne iskače iz zadane karakterizacije. Iako to ne umanjuje kvalitet priče. Delom jasno može da zahvali maestralnosti crtača, koji hvata svaki i najsitniji detalj pustolovine i znalački doprinosi svojim delom tome da i danas želimo čitati o Demonu sa Kariba.

Nikako ne biste trebali propustiti plovidbu sa Riđobradim i Crnim sokolom, pa makar postali gusar da zaradite za strip. Bezakonje je kul, prokrčite sebi put do toma mačem i kuburom. Mirno more i dobru pljačku vam želimo do narednog čitanja.

About Author