Tri vampirske emisije

Razvoj svih vampirskih likova je postavljen na zajedničkom temelju, isto kao i njihova  jedinstvena priča. Ova krvožedna bića mraka, zavode, vrebaju, manipulišu svojim žrtvama kako bi osigurali večni život. Upravo ta ideja „besmrtnosti“ mi je oduvek bila privlačna, isto kao i njihova snaga, dug vek, manipulacija i sva zabava koja ide uz to. Međutim, ova bića iz mraka koja su nam u poslednje vreme servirana sa malih ekrana više uopšte nisu strašna, ali jesu zabavna. 

Evo popisa tri vampirske serije koje sam pogledala.

3.  The Vampire Diaries – Vampirski dnevnici (2009 – 2017)

Foto: CW

Jedan od najpopularnijih vampirskih serijala, ali po meni nije najbolji. Kao što možete primetiti, stavila sam ga na poslednje mesto.

Za ovu seriju sam čula još davne 2010. godine. Zahvaljujući preporukama pogledala sam nekoliko epizoda prve sezone, ali mi serija nije držala pažnju. U to vreme me nisu zainteresovale ni knjige iz ovog serijala, jednostavno nisu bile moj đir (nikada nisam stigla dalje od treće stranice, a nije da nisam probala, pokušala sam dva puta). Godine su prolazile, a hajp za serijom je rastao, zajedno sa timom Delene (Dejmon i Elena) i Stelene (Stefan i Elena)

Seriji sam rešila dati novu šansu 2014. godine i ponovo nisam doživela onu ogromnu euforiju o kojoj su ostali govorili, međutim sa vremenom sam je zavolela. Serija nam nudi osam sezona tinejdžerske drame. Lično sam bila tim Stelene, koji je imao jaku dobru hemiju. Prve četiri sezone su bile sjajne, a potom kao da je brod počeo da tone. Nakon odlaska ekipe Prvobitnih vampira, sve ono ostalo što su nam ponudili nije više imalo isti žar. Uvod u seriju prikazivao je nešto novo, Elena je bila običan čovek, a Stefan vampir sa zlim bratom pokraj sebe. Uloga „zlog“ brata se menjala kroz sezone i po mom mišljenju Dejmon je mnogo više zaslužio Elenu. Sve se vrtelo oko čuvenog ljubavnog trougla, a kada se Delena dogodila više nije imalo smisla. Moj najdraži lik je bila i ostala Katarina Petrova koju tumači Nina Dobrev i koja se sa višestrukom ulogom pokazala kao glumica na koju treba obratiti pažnju. Od njene pojave, pa do njene smrti bila je jedna od boljih likova. Utisak je ostavila i Prvobitna porodica koja je po meni ukrala šou i svako od članova porodice je za mene bio posebna misterija.

Ocena: 5/10.

2. True Blood – Istinska krv ( 2008- 2014)

Foto: HBO

Kao što sam u uvodu rekla, vampiri su mi jedna od omiljenih čudovišta i dugo nisam mogla pronaći nešto što je prikazano na ozbiljan način. Negde krajem 2011. godine sasvim slučajno sam na HBO naišla na seriju o vampirima. Tom prilikom pogledala sam svega nekoliko epizoda, a negde 2016. godine, počela sam je gledali ponovo i za dve nedelje odgledala sve sezone.

Radnja serije se odvija u izmišljenom gradu Bon Temps u Luizijani. Vampiri su izašli iz skrovišta i priznali svetu postajanje. Kako bi se postigao mir između ljudi i vampira, data je garancija u vidu sintetički napravljene krvi. True Blood je obrok namenjen vampirima.

Seriju prati odlična muzika, a scenario je zasnovan na serijalu Južne vampirske misterije od Šarlen Haris, koji je jedan od, po meni, najboljih vampirskih serijala. Ono što izdvaja ovu seriju je glumačka postava, Stefan Mojer u ulozi Bila i  Ana Pakiin u ulozi Suki, međutim kao i većini devojaka najdraži lik mi je bio snažni, surovi i privlačni Erik kog glumi Aleksander Skarsgard. 

Ocena: 8/10.

1. The Originals – Prvobitni (2013-2018)

Foto: CW

Na prvom mestu vampirskih serija je: „The Originals“ –  Prvobitni. Ovo je spin off  serija Vampirskih dnevnika, i pravi primer kvaliteta koji je nadmašio čak i originalnu seriju.

Serija prati familiju prvih vampira od kojih su nastali svi ostali. Ester je koristeći magiju stvorila vampire. Kao prvi vampiri Mikelsoni su otporniji na: dnevnu svetlost, drvene kolce i metke, te verbenu, negoli vampiri iz njihove loze. Zajedno daju obećanje koje je ključni motiv oko kojeg se sve okreće: uvek i zauvek će biti odani prvo familiji i štitiće jedni druge. Taj slavni „always and forever“ bio je uzrokom mnogih problema i jedna od boljih poveznica tokom cele serije. Nesuglasice, manipulacija, međusobno „ubijanje“ članova porodice – stavljanje u kovčeg i izdaja. 

Ova serija mi se jako dopala iz mnogo razloga. Prvi je mesto radnje tj. Nju Orleans je prelep grad, bogat istorijom i vešticama koje su sastavni deo ove emisije. Drugi je savršen splet prošlosti, magije i porodice. Treći razlog su ono što čini retko koju seriju: kvalitetni zlikovci, a ovde ih ima pregršt. 

Obožavam ovu seriju, upravo zbog porodice, volim njihovu izdaju, njihovu borbu… jednostavno rečeno volim ih.

Ocena: 9/ 10 iako je subjektivno za mene 10/10.

 

 

 

 

A ukoliko volite unikatne ručne radove, posetite naše prijatelje na Epic Fantasy Shop-u.

About Author