Vukadinovićeve Rune svetlosti

U subotu, 1. aprila 2023. godine, u klubu Beti Ford održana je prva promocija novog izdanja Autostoperskog vodiča kroz fantastiku, romana „Putovanja Malog Diva“, autora Ivana Vukadinovića.

Izlaganje o ovom kratkom romanu, drugom u našoj ediciji džepne fantastike, u neformalnoj i opuštenoj atmosferi, započela je urednica romana, Mira Satarić, koja je ukratko predstavila rad i saradnju na romanu, i kratko predstavila tok i ideju čitavog romana. Osvrnula se na simboliku samog putovanja i metamorfozu koju glavni junak preživljava krećući se, u skladu sa Kembelovim monomitom, sopstvenom verzijom puta heroja.  

Nakon toga, Vladimir Đurić – Đura (Đura i Mornari) je govorio o ranijim delima ovog autora, praveći poređenje i upućujući na značaj celokupnog njegovog iskustva i interesovanja za istoriju i mitologiju, za rad i realizaciju novog romana.

O žanrovskom definisanju romana, i njegovoj fluidnosti između magijskog realizma, kao primarne odrednice i runskog romana, kao nečega novonastalog na našim prostorima sa ovom pričom, govorio je Dejan Sklizović. Sklizović, filozf i autor kratkih priča, se osvrnuo i na simboliku upotrebe runa, kao i na značaj toga u kom periodu i na kom prostoru je smešten roman.

Autor romana, Ivan Vukadinović, podelio je sa prisutnima kako je nastao ovaj roman, upoznajući ih sa svojim iskustvom u proučavanju runa, njihove simbolike i značaja.  Istakao je da se roman kreće između istorije i preciznih istorijskih činjenica i ličnosti koje se pojavljuju u njemu i alternativne istorije i elemenata koji su plod autorove mašte. 

Biljana Golić, glavni lektorm AVKF-a je ukratko istakla značaj snova i oniričkih elemenata u delu, koji spajaju fantastično i realno.

Prisutni su se složili da roman, iako kratak, predstavlja zaokruženu celinu, ali da dovoljno budi pažnju čitalaca i navodi na to da bi bio jednako zanimljiv i u nekoj dužoj formi.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI