Zabava za apsolutno sve

Kredit: Čarobna Knjiga IK

ŽANR: epska fantastika/komična fantastika

ORIGINALNI NAZIV: Bone

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

AUTOR: Džef Smit

KOLORISTA: Stiv Hamejker

ZEMLJA: SAD

PREVOD: Nikola Dragomirović

GODINA IZDAVANJA: 2023.
OCENA:

Pošto jedan duži period nismo pisali o izdanjima iz edicije Novi svet, da ponovimo, u njoj Čarobna knjiga objavljuje američke autore i sve one čije se pero tako oseća. Naravno, odnosi se na umetnike koji su pod direktnim uticajem američke škole stripa ili uzora što dolaze iz nje. Ovaj tom je prvi od pet kojim će se kompletirati sjajni serijal nezavisnog stripa. Sa obzirom na viđeno u prvoj knjizi smatramo da treba da lepo proslavite tu činjenicu uz neku finu žestinu.

Izraz nezavisni strip bismo mogli poistovetiti sa samizdatom, ali nećemo koristiti tu prljanu reč. Zato što postoji objektivna i značajna razlika. U svetu nezavisnog stripa se često pojavljuju kvalitetna dela i talentovani umetnici koje veliki izdavači zbog politike kuća ne objavljuju. Zarad toga, postoji čitavo andergraund tržište malih izdavača koje često pokreću sami autori. Ipak, to je mnogo, mnogo viši stepenik od ekvivalenta u književnosti. Razloge možemo potražiti u tome što je to dosta manji svet i da je to najkraći put da se dokažu i pokažu pred izdavačkim konglomeratima za koje svi žele da rade.

Džef Smit – veliki je poštovalac Marka Tvena i Hermana Melvila. Pored ovog dela je radio na: Šazamu! i Pogou V. Keliju. Trenutno radi na svom drugom nezavisnom stripu Rasl, koji spada u sajberpank noar.

Bela stvorenjca, bez kose i sa nosinom su tri rođaka Boun. Različitog su karaktera i stalno u međusobnom koškanju. Priključujemo im se u momentu kada su proterani iz rodnog grada. Nevolje počinju kada se razdvoje i dospeju u misterioznu kotlinu. Foun Boun se izdvaja kao noseći protagonista priče i susreće se sa raznim čudesima za koja nije znao da postoje poput bube sa velikim burazerom, brižnih opsuma, čudnjikavog zmaja, pacolikih priglupih čudovišta, bake koja se trka sa kravama i nadasve očaravajuće devojke. Kao i u svim dobrim avanturama, sve je protkano tajanstvenim poreklom junaka obavijenim velom tame i pretnjom po svemu sudeći, drevnog zla koje se tog jutra probudilo sa savršenim planom.

Zabava za apsolutno sve uzraste i naraštaje. Ipak, strip će biti najzabavniji klincima između deset i petnaest godina. Zapravo, taj momenat verovatno pokazuje koliko je ovo dobro delo, jer su oni najzahtevnija publika na svetu. Nema teže stvari od stvaranja za decu namenjenog. U tim delima ne smete sebi dozvoliti ništa ofrlje, isprazno i potcenjivački, jer deca priču neće ceniti ako ih vi ne cenite. Džef Smit ne samo da to ne radi nego ih, na svoj način, u potpunosti izjednačava sa odraslim. A matorci… pa matorci će tek da uživaju u osećaju da su opet derani. Autor je stvorio likove koje ćete sigurno voleti, koji neodoljivo podsećaju na najbolje Diznijeve heroje. Najbolje od svega je što smo tek na početku priče i što nas tek očekuje kulminacija i rasplet ove divote za razgaljivanje duše. Crtež je usredsređen na emocije i to ponajbolje prezentuje. Nedostaje malo više detalja, ali nećemo cepidlačiti jer je ukupan utisak veoma zadovoljavajući.

Ukoliko ste voleli avanture iz Patkovgrada, ovo ne smete propustiti, makar nas podseća na to vrstom humora i izgradnjom karaktera, a tu je i Snupi iz očiglednih razloga. Elem, ovo je blago koje će obogatiti svaku kolekciju, ma koliko raskošna bila, stoga pohitajte da pribavite i srce razgalite.

About Author