Zavejana januarska čitaonica 2022

Ho ho ho, naši dragi Autostoperi/ke.

I eto, dođe i kraj 2021. a sa njom i Nova godina i (oba) Božića.

Nadam se da ste mi svi zdravi, srećni i da ste prethodnog meseca, a i za praznike doživeli mnogo toga lepog… kao i da ste stigli da čitate. Pre nego što vas odvedem na ovo, višedimenzionalno, istovremeno poslednje putovanje prostranstvima fantastike za 2021. a prvo za 2022. godinu, dozvolite mi da kažem par reči o godini za nas…

I ja mrzim govorancije pa ću biti kratak. Za neke je prethodna godina bila izazovna, za neke teška.

Neki od dragih Autostopera, nažalost, više nisu sa nama, i koristim priliku da ih spomenem, iako znam da su rane još uvek sveže. Nekima su se ipak otvorili novi horizonti. Za nekog je to možda bila najlepša godina ikad i postigao je mnogo toga. Što se fantastike tiče, ovo je bila dobra godina, uprkos svemu.

Izdavale su se i čitale odlične knjige, od kojih smo neke upravo ovde pominjali, imale su premijeru odlične serije i filmovi (i one ne tako dobre ali u manjoj meri) a ono što posebno raduje je što su se neki mladi i talentovani ljudi upustili u avanturu pisanja i izdavanja svoje prve knjige.

Nadam se da će ova nova godina svima nama doneti samo dobro i da ćemo ono ružno što nam se desilo ostaviti u prethodnoj godini, daleko daleko iza nas. Eto, to bi bilo to. Kratko, ko što sam obećao.

Vežite se, pa da krenemo!

,,Pali inkvizotor“, Aleksa Đukanović

Iz „Pressinga“ nam stiže nešto posebno – gotik novela ,,Pali inkvizitor“ napisana od strane mladog autora Alekse Đukanovića.

Ova novela predstavlja proširenu priču, za koju je autor dobio nagradu, a koja u ovoj verziji dostiže nove dubine mračnog i zlokobnog.

Autor obrađujući drevnu temu prodavanja duše Đavolu, vešto spaja gotik, moderno i barokno, groteskno i komično, ne bi li opisao usud pape Silvestera IV, koji se suočava sa zlom silom koju je sam pustio u svoj život, prethodnom sa njom nesmotreno sklopivši pogodbu.

Kakvu je sudbinu imao papa Silvester IV saznaćete ako pročitate ovo nesvakidašnje delo.

,,Ponovorođeni Zmaj“, Robert Džordan

Beogradska Laguna je nastavila sa reprintom kultnog serijala američkog pisca Roberta Džordana ,,Točak vremena“, koji je nedavno pretočen i u seriju.

U trećem delu sage, priča prati mladog Randa al Tora i njegove prijatelje, koji pokušavaju da prežive u svetu dodirnutom Senkom, dok na njihovim plećima leži sudbina celog čovečanstva.

Da li će Rand i njegovi prijatelji uspeti da ostvare drevna proročanstva ili propasti u pokušaju, saznajte u ovom romanu.

,,Kopipejst ili život”, Đorđe Pisarev

U izdanju Banatskog kulturnog centra” stiže nam knjiga eseja ,”Kopipejst ili život?” pisca i kritičara Đorđa Pisareva. U ovoj knjizi imamo priliku da čitamo eseje donosi tekstove o pojedinim svetskim i domaćim piscima, među kojima su imena stvaralaca čiji rad u značajnoj meri ili u potpunosti pripada fantastici.

Tako možemo da čitamo domaćim autorima poput Milorada Pavića, Svetislava Basare, Borislava Pekića, Aleksandra Tišme, Svetlane Velmar Janković, Voje Despoto­va, Milisava Savića, Mihajla Pantića, Ilije Bakića, Gorana Skrobonje. Takođe, ali su tu i tekstovi i o velikanima svetske fantastike kao što su Nila Gejmen, Dž.R.R. Tolkin, Petera HandkeLe Klezie

Pisarevljevo interesovanje i stvaralaštvo upućeno je na granična područja između čudesnog i stvarnosnog, čemu ostaje veran i u drugim tekstovima zastupljenim u knjizi Kopipejst ili život?, u kojima progovara o procesima pisanja: „Kako pisci stvaraju Univerzume”, „Srce ostavljeno na čardaku ni na nebu ni na zemlji”, „Ka­da bi se pobunili junaci knjiga”, „Kada bi junaci knjiga mogli da menjaju svoju sudbinu”, „(Ne)pouzdano uputst­vo za kupovinu (naj)boljih knjiga”, „Mistifikacija ili (ponovo) izgubljena stvarnost”, „Strah od zmajeva, kiborga, matriksa i goblina”…

,,Moć tame”, Edit Nesbit

Iz Otvorene knjige stiže nam jezovita zbirka horor priča ,,Moć tame”.

Galerija pripovedača podeliće sa čitaocem svoje priče u kojima opisuju svoj susret sa jezovitim svetom koji samo čeka u večnom mraku.

Kakvi sve užasi paranormalnog vrebaju izvan zaštite svetla, čitaoć će saznati ako se upusti u ovu književnu avanturu.

,,Mesečev osvit”, Ijan Mekdonald

U izdanju beogradske Lagune objavljen je ,,Mesečev osvit” završni deo trilogije ,,Luna” nagrađivanog britanskog pisca Ijana Mekdonalda. 

Serijal, opisuje rat pet korporacija za kontrolu nad Zemljinim satelitom i svrstava se među najubedljivije savremene naučnofantastične kreacije.

Stotinu godina u budućnosti vodi se rat između Pet Zmajeva – pet porodica koje kontrolišu vodeće industrijske kompanije na Mesecu.

Svaki klan čini sve što je u njegovoj moći da se uzvere na vrh lanca ishrane – ugovorenim brakovima, korporativnom špijunažom, otmicama i masovnim ubistvima.

Iako se radnja troknjižja ,,Luna”  dešava u budućnosti i na Mesecu, u njoj se oslikavaju mnogi problemi s kojima se suočava čovečanstvo savremenog doba: dugovi, finansije, nadzorni kapitalizam potpomognut veštačkom inteligencijom, antropogene klimatske promene, pandemije, nesigurna energetska budućnost…

,,Pad Gondlolina“, Džon Ronald Rejel Tolkin

Publik Praktikum nam donosi ,,Pad Gondolina“, remek delo iz mašte kultnog pisca i začetnika epske fantastike.

U jednoj knjizi, skupljeno je sve što je Tolkin napisao o padu skrivenog kraljevstva Gondolin, u kojem se skrivao vilovnjački kralj Turgon.

U ovoj priči, prepliću se dobro i zlo, izdaja i neiskazana hrabrost, lepota i tuga.

Bilo da volite Tolkina, ili tek ulazite u njegove fantastiče svetove, onda je ovo prava knjiga za vas.

,,Dnevnici ubibota“, Marta Vels

Iz štampe je izašao prvi tom višestruko nagrađivanog naučnofantastičnog serijala o odbeglom kibernetskom ubici, koji voli da gleda sapunice – Dnevnici Ubibota američke autorke Marte Vels.

Prvi tom ovog zabavnog, duhovitog i dobro promišljenog serijala čine četiri novele („Opšta uzbuna“, „Veštačko stanje“, „Protokol odmetnika“ i „Izlazna strategija“) i dve kratke priče („Prinudno“ i „Dom: Stanište, područje, niša, teritorija“) smeštene u dalekoj budućnosti, kojom dominiraju međugalaktičke megakorporacije, koje ne biraju sredstva kako bi ostvarile profit.

Jan Bibijan, Elin Pelin

Nismo zaboravili ni najmlađe Autostopere.

U izdanju Lagune stužu neverovatne avanture nestašnog dečaka.
Jan Bibijan je prilično zapušteno, čak problematično dete, pa ga kao lak plen đavolak Fjut uzima pod svoje i neprekidno nagovara da čini razne nepodopštine.

Nemiran i radoznao, Jan Bibijan u svojim dogodovštinama naleće na čarobnjaka Mirilajlaja, na lepu devojku koja je pretvorena u pticu, na složne čovečuljke i đavole koji vladaju podzemnim svetom.

Ali dok zajedno s njim čitalac prolazi kroz uzbudljive zgode i nezgode, sve vreme će se javljati pitanja: Da li je neko rođen zao ili se zlo javlja usled životnih okolnosti?

Da li je zlo sila koja postoji sebe radi ili zlo postoji samo da bismo bolje uvideli vrednost dobrote.

Ovaj predivni roman o odrastanju, prijateljstvu i sazrevanju već je opčinio mnoge generacije neočekivanim obrtima, i još uvek predstavlja nezaobilazno putovanje u bajkovite krajolike.

Naša vožnja se završava.

Još jednom, sretni praznici i sve najbolje.

Vidmo se sledeći mesec, na istom ovom mestu.

To bi bilo to za ovo druženje… a i za ovu godinu.

Lepo se provedite na dočeku i puno sreće u novoj, 2022. od mene i celog „Autostoperskog vodiča kroz fantastiku“

About Author