Decembarska čitaonica 2021

Poozdrav, naši dragi Autostoperi/ke. Ponovo se nalazimo na istom mestu i u isto vreme. Nadam se da ste mi svi dobro.
Uskoro će i Nova godina i Božić i nadam se da ćete bar deo praznika posvetiti sebi i nekoj od knjiga koju ćemo vam preporučiti.

I nadam se da ćete možda nekom darivati knjigu na poklon.

Meni iskreno, knjiga je najlepši poklon, posebno fantastična. Sa jednom knjigom, vi možete da se iznova i iznova vraćate nekom svetu i da istu knjigu čita više generacija. Na Islandu kažu, postoji i čitav jedan praznik kada se poklanjaju samo knjige. Nove cipele se mogu pohabati, nove pantalone izlizati, igračke pokvariti – knjigu možete čitati i sto godina a da proces čitanja ostane jednako uzbudljiv.

Dobro. Sada možemo da krenemo.

Ah, da. Pre nego što krenemo dalje, jedna novost. Od ovog puta ja ću vas voditi i kroz srpsku i kroz stranu fantastičnu galaksiju. Zadatak je zahtevan ali se nadam da ću vam biti dobar putovođa kroz fantastiku. Ovog meseca smo vam pripremili mnogo toga, ali da vam ne otkrivam odmah sve.

Vežite se, pa da krenemo!

Osmeh Kraljevića Marka”, Margerit Jursenar

 

U izdanju Sumatra izdavašta stiže nam zbirka priča čuvene francuske književnice, Margerit Jursenar.

Jursenar, koja je starijim čitaocima verovatno poznata po svojim kultnim romanima Hadrijanovi memoari “ i Crna mena”, upoznaje se na ovaj način sa mlađom publikom preko prevoda zbirke priča, u kojoj su čak tri inspirisane srpskom epskom tradicijom.

Osim tih priča, nalazi se još sedam vrhunskih priča inspirisanih mitovima i legendama orijentalnih naroda, a u kojima se vešto prepliće ovozemaljsko sa natprirodnim.

Na koji način je možda najbolja francuska književnica razumela našu epsku tradiciju, saznaćete ako pročitate ovu zbirku priča.

 

 

Sluz i žuč”, Nenad Racković

 

U izdanju beogradske Lagune” stiže nam kratak roman Nenada Rackovića. Beskompromisan, bez dlake na jeziku, Racković vodi svog glavnog junaka kroz fantastični svet u kome je nadrealno preuzelo ulogu realnog i u kome je uteha najskuplja stvar.

Sluz i žuč” je priča u kojoj potraga glavnog junaka za egzistencijalnim smislom dovodi do razotkrivanja zataškane i nimalo prijatne stvarnosti. Rackovićev junak je, kako je rečeno, mrtav čovek u mrtvom gradu” koji poseže za surogatnom utehom jer je smisao odavno izgubljen.
Da li će u tome naći utehu saznaćete u ovom, za naše prostore, jedinstvenom romanu.

 

 

 

 

Ljudska grla ili Levoruki”, Ilija Bakić

Izdavačka kuća Solaris objavila je novi roman Ilije Bakića, pod naslovom, Ljudska grla ili Levoruki “.

Roman pripada žanru alternativne istorije i bavi mogućnošću da saveznici nisu uspeli da onesposobe nemački nuklearni program.
U tom košmarnom scenariju, nacisti uspevaju da atomskim oružjem primoraju saveznike na kapitulaciju uspostavljajući pritom svoj sistem. Taj novi svet, nastao je na zgarištu starog i u njemu dominira Četvrti rajh. To je svet u kome se košmarno mešaju prošlost i sadašnjost, drevne ratničke tradicije i moderna surovost i na čijim obodima žive ljudi trajno obeleženi upotrebnom nuklearnog oružja.

Feudalizam je ponovo uveden i feudalci se za slavu i prevlast nadmeću u od vlasti dozvoljenim bitkama svojih vojski sastavljenih od kmetova.

Priča prati Levorukog, mladog ratnika i kovačkog šegrta na imanju jednog od feudalaca. Kada njegovom gospodaru ponestane boraca za ratne igre, određen je za člana ekspedicije poslate u radioaktivnu zonu na rubnom području Evrope, kako bi se pronašli novi boric – i to putovanje će promeniti njegov život zauvek. Na koji način i kako, saznaćete u ovom romanu.

 

Fantastika (Komplet), Džordž R. R. Martin, Stiven Erikson, Džo Aberkrombi, Marlon Džejms

 

Beogradska Laguna donosi jedinstveni komplet fantastičnih romana velikana fantastike našeg doba – Džordža R.R. Martina, Stivena Eriksona, Džoa Aberkrombija i Marlona Džejmsa. U njima, čitaoci će uploviti u izmaštane svetove u kojima važe posebni zakoni i gde nema granica fantaziji i avanturi. Bilo da se prvi put suosrećete sa delima ovih pisaca ili ste njihov verni fan, ova jedinstvena kolekcija je prava stvar za zimske dane.

 

 

Veliki lov”, Robert Džordan

 

Kako je nova serija Točak vremena” krenula da se emituje, Laguna je odlučila da reprintuje već objavljen istoimeni serijal, koji važi za jedan od najboljih epskih serijala ikad objavljenih.

Avanture Perina, Randa i Meta, trojice mladića iz Dve reke, započete Zenicom sveta”, daleko su od kraja.

Legendarni rog Valera biva ukraden iz tvrđave i na mladim junacima je da ga nekako vrate, usput izbegavajući zamke Mračnog. Dolazak neobične armije preko mora učiniće ovu potragu još težom i zamršenijom. Da li će oni uspeti da odbiju osvajače i povrate rog, saznajte u ovom romanu.

 

 

 

 

Čuvari šume”, Tim Lili

 

Nismo zaboravili ni naše mlađe Autostopere.

U izdanju Propolisa, stiže roman za decu Čuvari šume”.

Roman prati Fitiljka, siroče koje provodi tužne dane u sirotištu u Košmraku, kojim rukovodi Baba Groza. Tamo nikad nije zakoračio nijedan usvojitelj i nijedno dete nije izašlo iz sumornog sirotišta.  Fitiljko sanja o bekstvu ali gotovo da gubi nadu da će moći da pobegne od tako zlehude sudbine. Jednog dana međutim, on upznaje Svetlace, čuvare šume, kojima spašava bebu. Zahvalni što im je spasao bebu, nude mu početak novog života, s njima u divljini što Fitljko prihvata. Da li će Fitljko upseti da se izbavi iz sirotišta naši najlmađi saputnici mogu saznati u ovoj knjizi.

To bi bilo sve za ovaj put.
Lepo provedite praznike pa se vidimo, na istom mestu u januaru.

About Author