Knjige, deca i mleko… jun 2020

Dobar vam bio ovaj prvi junski dan. Deca završavaju školu (kao da i išli u ova poslednja dva meseca), još malo, pa ćete moći na plaže (ali samo pod određenim uslovima).

Inače, danas je Dan dece. Srećna nam bila onda naša/vaša/njihova deca. Jer sva su deca naša, govorilo se nekada. Pored toga, danas je i Dan mleka, pa da popijemo jedno u to ime. Ja ću iz prljave čaše. Ne zato što sam opak momak, već zato što u redakcijskom podrumu već neko vreme nema vode…

Mršava je ponuda ovog meseca, vrlo mršava, ali šta da se radi.

 

 

Entoni Rajan – Gavranova sena, 2. deo – Gospodar kule

Vejlin Al Sorna nastavlja neumitno putešestvije ka svojoj sudbini.

Vizija ujedinjenog kraljevstva kralja Janusa skrhana je, utopljena u krvi hrabrih ljudi koji su se borili za cilj sazdan na lažima. Bolesne duše, Vejlin Al Sorna, ratnik Šestog reda, vraća se kući čvrsto rešen da više nikad ne ubije. On traži mir daleko od intriga uskomešanog kraljevstva.

Ali onima s pesmom krvi u žilama nije suđeno da vode miran život. Vejlin postaje meta – ne samo onih koji žude za osvetom već i onih koji znaju za njegov dar. Kad se nova pretnja nadvije nad kraljevstvom, Vejlin shvata da, suočena s potpunim uništenjem, čak i najnevoljnija ruka mora da se lati mača.

 

Izdavač – Čarobna knjiga

 

Stiven King – Institut

Verovatno ćete se setiti da smo ovu knjigu najavljivali prošle jeseni, kada se pojavila sa one strane grane.

U sred noći, neko  upada u kuću koja se nalazi u mirnoj ulici u predgrađu Mineapolisa. Provalnici tiho ubijaju roditelje Luka Elisa i ubacuju ga u crni džip. Sve se završilo za dva minuta. Luk se probudio u Institutu, u sobi koja liči na njegovu, osim što nema prozor. Iza njegovih vrata se nalaze brojna  druga vrata. A ta vrata kriju decu sa posebnim talentima – telekinezom i telepatijom – koja su sva došla na Institut na isti način kao i Luk. Kališa, Nik, Džordž, Iris i desetogodišnji Dikson žive u Predvorju. Luk će saznati da postoje i drugi, koji su prebačeni Iza.

Institutom upravlja gospođa Sigsbi, koja zajedno sa svojim osobljem, nemilosrdno izvlači sve što može iz dečijih talenata. Ako deca prihvate pravila, dobijaju novčiće za aparate sa hranom i pićem. Ako ne, kazna je surova i teška. Luk, iz straha da ne završi Iza, sve očajnije pokušava da pobegne iz Instituta i da pozove bilo koga u pomoć. Ali nikad niko nije pobegao iz Instituta.

Izdavač – Vulkan

 

 

Maša Kolanović – Poštovani kukci i druge jezive priče

Natrčah na ovu zbirku, pročitah jednu priču i čini mi se sasvim obećavajuća. Mašine priče, i nepretenciozne i pomno promišljene, uistinu su jezive (ne poziva se uzalud u jezičkom lapsusu na Kafku), na momente i stravične, taman koliko i stvarnost u kojoj živimo, ali i neopisivo smešne – za nasmejati se na sav glas, sebi i svemu oko sebe.

Izdavač – Booka

 

 

Endru Pajper – Uništenje

Doktorka Lili Dominik je psihijatrijski veštak u Kirbiju, vodećem njujorškom Centru za sudsku psihijatriju, gde procenjuje mentalno stanje nekih od najopasnijih prestupnika pogođenih psihozom. Njen najnoviji pacijent neobično je sugestivan – čovek bez imena, optužen za čudovišan, naoko ničim motivisan napad, čije su tvrdnje, iako krajnje neuverljive, uzdrmale doktorku Dominik. „Pacijent sa brojem“ tvrdi da ima više od dvesta godina, kao i da je lično nadahnuo Meri Šeli, Roberta Luisa Stivensona i Brama Stokera, autore tri čuvena romana iz XIX veka, koji su postavili temelje čudovišnog u mašti savremenog čoveka… Da bi otkrila istinu o svom pacijentu, smrti svoje majke i samoj sebi, doktorka Dominik otisnuće se na putovanje koje će dovesti u pitanje njenu karijeru, duševno zdravlje, a na kraju i sam život. Otkrića do kojih će na tom putovanju doći, okidač su za rat nerava između doktorke Dominik i „pacijenta s brojem“.

Mmm, i ovaj bih roman rado čitao…

Izdavač – Evro book

 

 

Dođosmo do kraja. Kažem vam, kratko i siromašno… Srećom, čini se da su naslovi zanimljivi i rado bih pročitao bar tri od četiri nabrojana romana. A vi? Kako ste? Čitate li neku dobru knjigu? Preporuka? Zdravlje služi? Držite se, oštrite se za leto i samo BEZ PANIKE!