Knjige za kišno popodne

Zdravo svima! Evo još jedne čitaonice i stranih izdanja koje morate da pročitate (ili ne, niko ne upire pištoljem u vas).

Ova nedelja je moram reći bila zanimljiva, ako pod zanimljivim smatrate sedenje kući, buljenje u ekran i pokušavanje da čitate ali vam se reči čine stranim. Da li je i vama prošla nedelja tako? Samo meni? Pa dobro.

Bez obzira na to, i dalje se prate nova izdanja fantastike koja izlaze, ali isto takoi ona  koja su nam dobro došla u ovim tmurnim i hladnim počecima jeseni – pardon, proleća. Tako da evo nekih mojih predloga da se čitaju dok smo zatvoreni i dok se bijemo sa celom situacijom.
Molim autora ove i prošle godine da ode na malo poduži odmor!

One pozlaćene – Namina Forna

 

Knjiga koja je već dobila dobar glas i reči hvale, malo više zbog toga što se bavi kulturom i mitologijom koju mi baš i ne poznajemo (tema koja zaslužuje svoj poseban tekst), One pozlaćene je interesantna priča koja prati 16-godišnju Deku, koja živi u strahu u iščekivanju krvne svečanosti koja će joj odrediti dalji život.

Međutim, na dan svečanosti, otkrije se da je njena krv zlatna, i time je čeka život gori od smrti, sve dok joj ne priđe misteriozna žena i da ponudu: da ostane tu gde jeste i živi takav život ili da se pridruži vojsci koja se bori za Cara, zajedno sa ljudima kao što je ona. Time, ona odbacuje svoj dotadašnji život i odlazi u glavni grad, da trenira za borbu, ali uskoro shvata da definitivno ništa nije kako se činilo.

Ovo nije Džes šou – Ana Keri

Ovaj drugi izbor je malo čudna knjiga, koja je takođe donekle mešavina modernog doba i naučne fantastike. Zašto da ne ubacimo i malo čudnih knjiga?

Džes Flin samo želi da završi srednju školu bez drame, ali svi znamo da to život prosto neće dozvoliti. Tu su njeni prestrogi roditelji, činjenica da se zaljubila u svog najboljeg druga i, takođe, loše zdravlje njene mlađe sestre. A tu je i njen mali grad Svikli, koji se čini sve manjim.

Ali grad postaje čudniji svakim danom, pola populacije je uhvatio nepoznati grip, razgovori se završavaju čim ona uđe u prostoriju, i na kraju, u mestu gde tehnologija nije toliko napredovala, iz ranca njenog najboljeg druga izlazi jedna mala crna spravica – sa logoom marke Apple.
Odlična priča za ljubitelje Black Mirror serije.

Budućnost je tvoja – Dan Frej

 

Držimo se još malo naučne fantastika, ova knjiga priča o dva najbolja druga koji su napravili kompjuterski program koji može da predvidi budućnost (baš ono što nam sada treba). On radi tako što se poveže na kompjuter godinu dana u budućnosti i time možeš da proveriš šta ćeš i gde raditi, da li ćeš biti u vezi sa nekim ili da li ćeš čak biti živ.

Može da predvidi svašta, sportske rezultate, berzu, političke skandale – sve što će Ben i Adi da iskoriste da bi došli do slave i bogatstva.

Ispričane kroz poruke, emailove, blog postove, ovaj triler je baš ono što nam treba kao odgovor na mnoga naša pitanja šta bi bilo kad bi bilo.

Veštičje srce – Dženeviv Gorniček

A sada malo na mitologiju.

Angrbodina priča počinje tamo gde se mnoge završavaju – sa paljenjem. Kažnjena od strane Odina zbog toga što je odbila da mu ispriča o budućnosti, ona beži u najdublje delove šume, gde upoznaje nekog ko se predstavlja kao Loki, gde od neverstva i izdaje nastaje ljubav.

Njihov savez na ovaj svet donosi troje neobične dece, svako sa tajnom sudbinom koju mora da ispuni, ali ona je čvrsta u tome da ih podiže na kraju sveta, tamo gde Odin neće moći da ih nađe.
Međutim, kada se njene proročke moći polako vrate, shvati da joj se taj san neće ispuniti.

Menjač igre – Nil Šustermen

Od pisca poznatog serijala Srp, dolazi nova knjiga o nekoj prikrivenoj utopiji i mnogo mnogo filozofskih pitanja.

Iako nemoguće da se poveruje, Eša je fudbalska lopta na terenu toliko jako udarila, da je otišao u drugu dimenziju, i nastavlja da putuje kroz dimenzije koje kao da jesu ali zapravo nisu njegove. Promene su u početku male, ali se brzo odupru kontroli kada on uđe u dimenziju gde ima sve što poželi, gde su ljudi zaustavljeni u nekom starijem vremenu i gde vidi svet iz mnogo drugačije ugla.

Sa ovim danas završavamo čitaonicu, nadam se da vas je barem neka knjiga zainteresovala, bogami meni su sve otišle na spisak. Pa se čitamo sledeći mesec!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.