Novembarska čitaonica 2021

Dooobar dan, naši dragi Autostoperi/ke!

Ponovo se vidimo, na starom mestu, ko i uvek. Noć veštica je prošla, duboko smo zagazili u jesen i smeši nam se i zima (sa sve Deda Mrazom i reklamama za ono šećerno piće (koje ovde nećemo reklamirati)). Nadam se da ste se lepo proveli, maskirali, i da ste stigli da pročitte neku od knjiga koju smo vam preporučili prošli put…

Pošto vas sad čekaju nove!!!

Kako je novembar vreme kiša, a i sneg samo što nije, nema ničeg lepšeg od sedenja u toploj kući i čitanja, uz neki čaj ili kafu, dok kiša ili sneg padaju.
I naravno, da bi užitak bio potpun, valja pripremiti zalihu knjiga. Naš skromni izbor vam može biti od koristi u tome. Ali najpre, vežite se, pa krećemo!

Uzvišenost, Darko Tuševljaković

 

U izdanju beogradske Lagune, stiže novi roman Darka Tuševljakovića ,,Uzvišenost”.

U Beogradu, u bliskoj budućnosti, naizgled po svemu nalik gradu koga znamo, glavna junakinja živi bez oca, prokazanog pisca koji je otišao, i sa majkom koja postaje dementna starica.

Nema iskrene prijatelje, stalnu vezu i dobar posao, a u sebi još nosi bolne ožiljke iz prošlosti.

Ali njen komplikovani život postaje još komplikovanije kada se panorama Beograda promeni, i otkrije talas samoubistava i Sunčevo pleme koje glorifikuje roman njenog oca.

Ona će se zateći u procepu između dva sveta – onog koji odlazi u nepovrat i novog koji se ubrzano rađa. Pred njom je neočekivani izbor: da li da se prikloni svetu u kojem su svi ljudi isti, ili onom u kojem, zahvaljujući novom čudu tehnike zvanom Kindred, neki postaju uzvišeniji od drugih?

 

 

„Tunel“, Aleksandar Tutuš

 

U izdanju beogradske izdavačke kuće „Čigoja“, dolazi roman „Tunel“. Roman govori nedokučivom i varljivom preplitanju stvarnosti i fantastike. Tunel je simbolično mesto zamene svetova, voljnog ili nevoljnog izlaska iz sopstvene kože. Ovo je priča o ljudima nesaznatljivom planu iz samog središta predznanja, u kojem junaci romana otpočinju svoje putovanje, svako iz svoje daljine, u susret jedni drugima, svojoj sudbini, neumorno hodajući dok se svijet oko njih ne promjeni. Zgusnuta i napeta alegorijska ravan o strahu i borbi za život, neprestanom rađanju i umiranju, osobenosti bačene u svijet, Evropi pod najezdom migranata i virusa.

Hoće li se junaci izbaviti iz ovog tunela i doseći svoju sudbinu, saznajte u ovom romanu.

 

 

 

Orški kuvar, Ranko Trifković

A sada nešto nesvakidašnje.

U izdanju izdavačke kuće ,,Žir” stiže ,,Orški kuvar” – delo za sve one koji su se pitali kako izgleda jelovnik rase orkova, zle rase dobro poznate iz mnogoborjnih dela fantastike.

Zbirka ,,Orkški kuvar“ nadahnuta je Rečnikom fantastične zoologije, Horhea Luisa Borhesa, Adolfa Kasaresa i Silvine Okampo, te mestom koje u našoj civilizaciji danas imaju hrana, običaji vezani za hranu, i njena zastupljenost u medijima kroz slavne kuvare, te kuvarske emisije i blogove.
Priče su satira na naš odnos prema hrani, a posebno kao merila (visoke) kulture.

Recepti predstavljaju urnebesne, preterane (u stilu Gargantue i Pantagruela) kulinarske pustolovine jednog čudovišnog kuvara, a ma koliko brutalno, često i hororično delovali, svi recepti imaju utemeljenje u kuvarskim tradicijama Evrope i Azije.

Knjiga je podeljena na tri gozbe, a osim pripovesti u obliku recepata, tu su i kuvarski rečnik, te napomene o upotrebi namirnica, naravno sve – na orkovski način.

Kakve se sve ,,poslastice” ovde kriju, možete saznati među koricama ove knjige.

 

Doživljaji mačka Toše, Branko Ćopić

 

Za najmlađe Autostopere smo pripremili jedan neosporni klasik.

Moderna bajka, iz pera Branka Ćopića, u kojoj životinje govore i jedan nestašni mačak kreće u svet ispunjen opasnostima ali i čudima, odvešće vas van granica čudesnog.

Da li će Toša uspeti da se vrati svom deda Triši i vodenici, saznaćete u ovoj knjizi za sve uzraste.

 

Toliko za ovaj put.
Vidimo se ponovo u decembru, na istom mestu.

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI