Novembarska čitaonica – Knjige za hladni novembar

Pozdrav svima! Kao što ste već upoznati Nešo je predao štafetu za Čitaonicu, Stefanu i meni – Jovani. Iako nemam ništa protiv kolege, radujem se što ću vam predstaviti malo raznovrsniju stranu fantastiku. Mislim, ionako nemate gde da pobegnete. Pa da počnemo!

 

 

Nevidljivi život Adi Laru – V.E. Švab

Poznat po svojim čudnim idejama i dobrim knjigama, V.E. Švabov nam nudi novu knjigu koja je nešto potpuno neočekivano i osvežavajuće (ako vas emotivno prvo ne ubije).

Godine 1714 , u Francuskoj, devojka u trenutku očaja sklapa dogovor sa demonom kako bi bila besmrtna, međutim, to je ujedno i proklinje da je svako ko je upozna ubrzo i zaboravi.

Tako počinje njen život, i avantura koja će se odigrati kroz vekove i drugačije kontinente, kroz istoriju i umetnost, sve da samo ostavi neki znak da je ona tu.

Međutim, sve se menja kada nakon skoro 300 godina, sreće nekog ko je se seća.

 

 

 

Između čudovišta i trnja – Ašli Poston

Za nekoga ko voli  avanturu i želi malo više bajkovitu priču, Ašli Poston dolazi sa pričom o lisicama, magičnoj šumi i interesantnim likovima.

Ceris živi u kraljevstvu Alorija. Ovde nema suše, gladi i bolesti. Mir traje većgodinama nakon što je prvi kralj sklopio dogovor sa Damom iz šume, koja okružuje to kraljevstvo, ali dok je kraljevstvo napredovalo, šuma je postajala mračnija.

Nakon što je nova kraljica krunisana, nažalost, stvari koje su se godinama skrivale u šumi polako izlaze na videlo. Ceris je primorana da beži, a njeni jedini saputnici su lisica iz kraljevske bašte, čudan i snažan medved i magija u njenom telu.

 

 

 

 

Nekadašnje i buduće veštice – Aliks E. Harov

 

Znam, znam, Noć veštica je prošala ali nikad nije kasno za veštičarenje.

Godine 1893, ne postoje veštice. Bilo ih je, u mračna vremena pre spaljivanja, ali veštičarenje su sada samo male čini i pesmice za decu.

Ali kada se tri sestre pridruže grupi sifražetkinja Novog Salema, počinju da istražuju zaboravljene reči i i načine koji će možda pokret za žene pretvoriti u pokret za veštice.

 

 

 

Carstvo zlih – Keri Maniskalko

Poznata po svom YA serijalu. „Vrebanje Džeka Trboseka“ (kod nas prevedeno kao Autopsija), Keri Maniskalko izbacuje mračnu priču o osveti i opojnoj romansi.

Emilija i njena sestra Vitoria, su strege – veštice koje tajno žive među ljudima. Emilija uskoro nalazi masakrirano telo svoje sestre, i kreće u potragu za njenim ubicom, čak i ako mora da koristi mračnu magiju.

Uskoro, upoznaje Vreta, jednog od Zlih – prinčeva Pakla o kojima je toliko slušal

…a i o kojima su je upozoravali. On trvdi da je na njenoj strani, tu da pomogne oko ubistava žena u poslednjih godinu dana.

 

 

 

Kula budala – Andžej Sapkovski

 

Od svetki poznatog pisca koji nam je doneo Vešca, dolazi novi serijal.

Reinmar od Beilava, poznat i kao Reinevan, je doktor, mag, a za neke čak i šarlatan. A kada ga nepromišljena indiskrecija postavi među dve jake plemićke porodice, on je primoran da beži.

Međutim, kada pobegne van granice grada, shvata u kolikoj je opasnosti i nekako završava u Nareturmu, kuli budala.

Nareturm je zapravo ludnica, za prave bolesnike i one koji misle drugačije nego trenutna vlast. Za Reinmara neće biti lako izbegavati sukobe, i usput ostati pri zdravoj svesti.

 

 

Želim vam topao novembar uz knjigu i napitak, pa se čitamo u decembru. (Ne, ja nisam u podrumu.)

About Author