O hlebu, Elvisu, ali i knjigama, jul 2020.

Prvo da se zahvalim na poklonima povodom mog rođendana. Neću ništa reći, samo ću vas sve prekorno pogledati.  Ipak, ima i lepih vesti. Javili su mi genijalci iz kompjuteraškog dela redakcije da se čitanost Čitaonice povećala za 100%. Kako je to moguće?, upitah. Lepo, odgovorio je genije, pored tebe koji pišeš tekst, počeo je da čita još jedan čitalac, tako da je rast 100%. A?  Miševi, šta kažete? Nema labavo.

Evo još malo zanimljivosti, da ne kažem fan fekts. Danas je dan i kad 1928. godine prvi put u prodavnici prodat upakovani hleb isečen na kriške. Znam da neme veze ni sa knjigama (osim ako ne napravite sendvič dok čitate) ni sa fantastikom, ali je interesantno.

Krenule me te zanimlivosti, zato ide još jedna. Pre tačno šezdeset i šest godina, Elivisova pesma se prvi put čula na radiju. I to baš ova, koju ću vam okačiti. Ako se pitate kakve veze Elvis ima sa fantastikom, pročitajte ponovo knjigu po kojoj ovaj portal nosi ime i biće vam jasno. Na kraju krajeva, Kralj je samo jedan.

 

Ogledalo – Todorović Danilo

Prva knjiga, pa prvenac.

I pored iskusnog detektiva i njegovog misterioznog pomoćnika, zločini se nižu, a mi se sve više zbližavamo sa likom ubice i pokušavamo da prodremo u dubinu njegove ličnosti sa kojom nas autor na nesvakidašnji način upoznaje.

Pisac se neće stideti da potamani svoje likove. Triler, horor, drama, sve vas to očekuje u ovom romanu.

 

 

Osetske priče o Nartima

Priče o Nartima zajedničke su za sve narode severnog Kavkaza. Ove tradicionalne legende govore o mitskim junacima natprirodnih moći i njihovim borbama, ljubavima i susretima sa smrću. Poreklo imena Nart se ne zna. Smatra se da je u osetski došlo iz protoiranskog „nar” u značenju junak ili čovek – na čerkeskom „nar” je naziv za diva.

Svet Narta obeležen je prividnim protivrečnostima: poetičnost, fina osećajnost i tragika prožeti su elementima skitske surovosti; lukavost i pritvornost iskazuju se i kod velikog i plemenitog junaka; osveta je sveta, bogovi nisu bezgrešni. Motivi i zapleti u pričama pokazuju velike sličnosti sa nordijskom i grčkom mitologijom, elementima kulture drevne Indije, kao i mitovima i bajkama mnogih drugih naroda.

Ove legende nisu prevođene kod nas. Knjiga je podelejena u tri logičke celine.  U prvoj od njih pripoveda se o najstarijem Nartu Varhagu i njegovim sinovima, venčanju i ljubavi Urizmaga i Šatane, o podvizima najpoznatijeg junaka Soslana i njegovom silasku u podzemni svet.

 

 

Paklena ćelija 2 – Đorđe Miletić

Ako pažljivo pratite ova moja pisanija, onda znate da sam prvi deo Paklene ćelije najavljivao pre onoliko godina. U tom romanu smo upoznali Bleka, bivšeg Foku, koji tamani Zombije. Što bi rekla Petra Rapaić: „Ovo je kao Pritajeno zlo na steroidima.“ Akcija bez prestanka. Preporuka za sve ljubitelje knjiga o zombijima.

Upravo je iz štampe izašao i nastavak ovog romana. Zapravo, ovo je prvi deo drugog dela (ovo sam sročio kao sedmi sin sedmog sina) i pisac je obećao da ćemo videti i  dva od dva.  Imao sam zadovoljstvo da ga pročitam tokom prošlog meseca.

Elem, u ovom romanu Blek, dobija i neočekivanu pratnju u vidu mlađahne đevojke. Ovaj roman je napisan drugačije od prvog. Iako je ispunjen akcijom, ima i više nego dovoljno mirnijih delova, kroz koje se razvijaju likovi. Pošto još uvek nema treće knjige, mogu samo da se nadam da će glavni likovi preživeti  borbu sa zombijima. Preporuka.

 

 

Panov lavirint – Giljermo del Toro, Kornelija Funke

Uh, koliko mi se svideo ovaj film kada sam gledao prvi put. Odličan… Giljerma svi znate, a da li vam je poznata Kornelija Funke? Ona je napisala fenomenalan serijal za decu – Svet od mastila. Ako niste čitali, obavezno potražite. Nema na čemu, uvek sam rad da pomognem.

U bajkama postoje ljudi i postoje vukovi, postoje zveri i mrtvi roditelji, postoje devojčice i mračne šume.

Ofelija zna sve to, kao i svaka mlada žena s glavom punom priča. Stoga od prvog trenutka zna šta je kapetan zapravo, i pored njegove divne uniforme, sjajnih čizama, kožnih rukavica i širokog osmeha. On je vuk.

Ipak, ništa je nije pripremilo na grozničavu stvarnost kapetanove jezive kuće, usred guste šume pune mnogih skrivenih stvari: napola zaboravljenih priča o izgubljenim bebama, odmetnutih boraca za slobodu koji se kriju od vojnika i, pre svega, jednog lavirinta sa zverima i vilama.

Niko ne može sačuvati Ofeliju od lavirinta koji je uvlači u sopstvenu priču, gde su čudovišno i ljudsko nerazdvojno povezani i gde kroz žile mitova teče topla krv.

 

 

Čarobnjak iz Oza – L. Frenk Baum

Verujem da svi znate priču o maloj Doroti koju je tornado odneo daleko van Kanzasa, u zemlju plašljivog lava, strašila koje traži mozak i metalnog čoveka, koji želi srce? A sve to može da omogući misteriozni Čarobnjak iz Oza…  Predivna knjiga. Znate da su za potrebe istoimenog filma imali četiri para cipelica i da je vrednost svakog para oko 2, 3 milona doloresa?

 

 

 

Gospodar senki – Kasnadra Kler

Ovu damu verovatno znaju mnogi naši čitaci. Kad kažem naši, ne mislim na moje (videli ste statistiku na početku) čitaoce, već na one koji prate njen rad. Ovo je nastavak knjige Gospodarica ponoći.

Ema Karsters je otkrila da ljubav koju deli sa svojim parabataijem Džulijanom Blektornom nije samo zabranjena – već bi mogla oboje da ih uništi. Svesna je da bi trebalo da se udalji od Džulijana. Ali kako kad Blektornovima neprijatelji prete sa svih strana? Jedina nada im je Crna knjiga mrtvih, zbornik čarolija zastrašujućih moći. Svi je žele. Jedino Blektornovi smeju da je nađu. Nakon što su sklopili mračnu nagodbu s kraljicom belovila, Ema, njena najbolja drugarica Kristina, Mark i Džulijan Blektorn odlaze u posetu vilinskim dvorovima gde se iza blistavih zabava krije smrtna opasnost, gde se ničijem obećanju ne može verovati. Za to vreme, iz neslaganja između Senolovaca i Podzemljaša, izrodila se Kohorta, skupina senolovačkih ekstremista posvećenih pronalaženju Podzemljaša i „nepogodnih” Nefilima. Oni ni od čega ne prezaju ne bi li razotkrili Džulijanove tajne i preuzeli Institut Los Anđelesa za sebe.

Kad se Podzemljaši dignu protiv Klave, pojaviće se i nova opasnost u vidu Gospodara Senki – kralja crnovila koji šalje svoje najslavnije ratnike da ubiju sve sa blektornovskom krvlju u sebi i otmu Crnu knjigu. Okružen pretnjama sa svih strana, Džulijan osmišljava opasan plan koji podrazumeva saradnju s nepredvidivim neprijateljem. Za uspeh tog plana moraće da plati cenu kakvu on i Ema nisu ni zamišljali, cenu koju će možda morati da plate krvlju svojih najbližih.

 

 

 

Ne bih vas više zadržavao, odoh da se malo družim sa Kraljem. Ako niste sigurni sa kojom pesmom da počnete, samo BEZ PANIKE, sad ću vam rešiti i taj problem. Može koncert sa Havaja?